СЪВЕТЪТ НА ЕС: 76 ЖУРНАЛИСТИ СА УБИТИ МИНАЛАТА ГОДИНА

Автор: 5 GmediA 09:09, 3 май 2021

Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този повод Съветът на Европейския съюз излезе с изявление, в което подчертава, че свободата на информацията и словото трябва да бъдат насърчавани и защитавани навсякъде.

"76 журналисти са убити миналата година, много са арестувани, преследвани и заплашвани" - това се казва в изявление на Съвет на ЕС по повод днешния световен ден на печата.

"Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им" , се подчертава в документа.

В него се изразява особена загриженост от насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки.

От "Репортери без граници" посочват, че журналистиката, която те назовават основна ваксина срещу дезинформацията, е изцяло или частично блокирана в 73 на сто в оценяваните 180 страни от организацията, като България е свалена с едно място по-надолу - от 111-то на 112-то. 

"Както в Източна, така и в Западна Европа, новото законодателство, ограничаващо правата на информираност заради пандемията от КОВИД 19, улесни арестите и задържането на журналисти", се казва в позиция на "Репортери без граници".

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%