TikTok ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО СЪС СКРИТО ПОСЛАНИЕ ПОКАЗВА КОЛКО ЛЕСНО ДЕЦАТА МОГАТ ДА СТАНАТ ЖЕРТВИ НА ОНЛАЙН ТОРМОЗА

Автор: 5 GmediA 11:09, 25 май 2021

Фондация AMBER Alert - Европа, неправителствени организации в областта на защитата на децата и служителите на правоприлагащите органи от цял свят се обединяват с популярни в социалните мрежи личности в борбата срещу онлайн тормоза. Общата цел е недопускане на насилие на деца, което според анализите сериозно нараства в условията на изолация, заради пандемията от коронавируса.

Кампанията #CheckBeforeYouChat (Провери, преди да започнеш да чатиш") е по повод Международния ден на безследно изчезналите деца – 25 май. Тя стартира с танцово предизвикателство, отправено от инфлуенсъри в TikTok. Началото на втората й част бе дадено точно преди датата на отбелязване на световния ден, когато участниците публикуваха свои видеоклипове, но вместо да следват стъпките, те стоят неподвижно и разкриват истинското значение на предизвикателството - да обърнат внимание на подрастващите и да им покажат кои са признаците на скритите заплахи в общуването онлайн с непознати, водещи до тормоз в мрежата.

„Когато бе пуснато предизвикателството, въпреки че знаците бяха точно пред очите им, децата не забелязваха какво става. В мрежата това често се случва, докато не стане твърде късно. Искаме да сме сигурни, че децата са наясно с факта, че онлайн не всичко е такова, каквото изглежда, и те трябва да внимават с кого общуват в социалните медии, приложения или игри", отбеляза Франк Хоен, председател и основател на AMBER Alert - Европа.

Винаги проверявай, преди да започнеш да чатиш - към този призив се присъединява и Главна дирекция „Национална полиция", партньор на инициативата от българска страна. От там напомнят, че по данни на организаторите на кампанията, ежедневно 750 000 потребители в света упражняват онлайн тормоз над деца.

Тагнато в: TikTok , онлайн тормоз

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%