УЧЕНИ: ХОРАТА С КЪСОГЛЕДСТВО ИМАТ ПО-ЛОШ СЪН

Автор: 5 GmediA 10:16, 27 май 2021

Хората, страдащи от късогледство, имат по-лош сън от тези с нормално зрение, тъй като имат забавени циркадни ритми, установи изследване, цитирано от в."Дейли мейл".

Късогледство се наблюдава при 30 процента от възрастното население и при 10 процента от децата. Ново проучване установи връзката между този дефект на зрението и лошия сън.
Учени от университета "Флиндърс" констатираха, че хората с миопия имат по-лош сън заради забавените си циркадни ритми и по-ниските нива на мелатонин. Това е хормонът, който е отговорен за регулирането на съня през нощта.

Екипът е анализирал циркадните ритми, свързани с биологичния часовник на човека, и нивата на мелатонин при студенти доброволци. Тяхната средна възраст била 20 години, като някои от тях били с късогледство, а други с нормално зрение. Ръководителят на проучването Ранджай Чакраборти заяви, че оптимално добрият сън и циркадните ритми са отговорни не само за общото здравословно състояние на човека, но и за доброто зрение. В този ред на мисли ученият препоръчва да бъдат преразгледани навиците за сън на децата и излагането им на електронните екрани. Това ще намали рискът им от миопия.

Направеното проучване показа, че хората с късогледство са със значително по-забавени циркадни ритми и с по-ниски нива на мелатонин, установени чрез анализ на слюнката им.

 
Източник:БТА

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%