ЦИК ПРОВЕЖДА ВТОРИ ЕКСПЕРИМЕНТ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Автор: 5 GmediA 13:52, 30 май 2021
Източник: БГНЕС архив

Централната избирателна комисия провежда втори експеримент за изцяло машинно гласуване в софийското село Доброславци. Това се случва в сградата на кметството.

Експерименталният вот с машина в Доброславци започна в 10 ч. и ще продължи до 18 ч. На предишните избори в селото са гласували около 700 души. Съотношението между гласувалите с машинна и на тези гласували на хартия е почти същото както за страната - 27,8% са гласували на машина, останалите хартиено.

"Лично нищо не сме организирали. Само казаха, че ще дойдат от ЦИК, ще донесат машина." - поясни кметът на селото Светла Крумова. Няма да има ограничение за желаещите пълнолетни граждани от целия район Нови Искър, към който е и село Доброславци, да опитат гласуването с машина, увери Крумова.

Гласоподавателите на село Доброславци са близо 1000. Провеждането на експеримент за изцяло машинно гласуване именно в това село е по предложение на Цветозар Томов, заместник-председател на Централната избирателна комисия с аргумента.

Цветозар Томов посочи, че ще се изисква информация за възраст и дали лицето някога е гласувало с машина, за да се види дали ще има разлика в начина на боравене с устройството при хората, които са гласували с машина на 4 април, и при тези, които не са го направили.

При експеримента ще се установи какво е времето за гласуване на един гражданин и времето на техническите паузи между две гласувания.

Централната избирателна комисия проведе своя първи тест за машинно гласуване в четвъртък в Народното събрание. Експериментите за гласуване с машини се правят, за да се провери колко гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция на парламентарните избори на 11 юли и дали има нужда в някои секции да бъде поставено повече от едно устройство.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%