МУСТАФА ХАДЖИ ОСТАВА НАЧЕЛО НА МЮФТИЙСТВОТО ЗА ОЩЕ 5 ГОДИНИ

Автор: 5 GmediA 10:11, 30 май 2021
Източник: БТА

Най-висшият форум на мюсюлманите в България - Националната мюсюлманска конференция преизбра досегашния главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи за нов 5 годишен мандат, съобщи БНР.

"Ще направим всичко възможно да се опитаме да решаваме проблемите заедно, защото само това ще ни помогне да вървим по този път и да покажем, че ние сме достойни последователи на Мохамед. Мохамед казва: "Работете! Аллах ще види вашите дела и мюсюлманите ще видят вашите дела." - заяви Мустафа Хаджи.

Делегатите на форума преизбраха Ведат Сабри Ахмед да продължи продължи своя мандат като председател на Висшия мюсюлмански съвет. Други кандидатури нямаше.

Делегатите избраха и членове на Висшия мюсюлмански съвет.

Като основна задача в работата на главния мюфтия за следващите пет години Мустафа Хаджи отбеляза, обезпечаването на по-добри възнаграждения на служителите на Мюсюлманско вероизповедание и по-специално на имамите. По думите му за целта е необходимо всички служители да работят заедно и да се ангажират да разяснят дейността на изповеданието, както и необходимостта от подпомагане на тази дейност от страна на всички мюсюлмани.

На второ място Мустафа Хаджи постави повишаването на религиозната и педагогическата подготовка. Като важна задача той определи и разширяването на функциите на отдел "Вакъфи", което по думите му ще допринесе за по-добрата експлоатация на вакъфите, с които разполага мюсюлманското вериозповедание. Също така според Мустафа Хаджи трябва да се обърне внимание на възможностите за придобиване на нови вакъфски имоти.

Неотложна задача на отдел "Образование" в Главното мюфтийство според Мустафа Хаджи е подобряването на учебния процес в духовните училища. Социалната дейност също е важен фактор в обществото, поради което занапред ще се направят опити тази дейност да бъде изнесена извън страната, където вече са направени първите стъпки, каза още преизбраният главен мюфтия Мустафа Хаджи.

Тагнато в: мюфтийство

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%