САМОЛЕТЪТ НА МАЙОР ТЕРЗИЕВ СЕ ВЗРИВИЛ ВЪВ ВЪЗДУХА, ОПИТНИ ЛЕТЦИ ПРЕДПОЛАГАТ ДЕФЕКТНА РАКЕТА

Автор: 5 GmediA 10:06, 11 юни 2021
Източник: Български военновъздушни сили

Изтребителят МиГ-29, управляван от майор Валентин Теpзиев, който падна в Черно море по време на учения, най-вероятно cе е взривил във въздуха. Това е версията, по която работи разследването, след като бяха открити останки от самолета, съобщава в. "168 часа".

Отломките бяха намерени в морето, на 11 километра югоизточно от Шабла.

Вчера началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов съобщи, че на мястото е открит и биологичен материал, на който ще бъде направено ДНК-изследване. По-късно през деня майор Валентин Теpзиев официално беше обявен за загинал.

Междувременно стана ясно, че той не е катапултирал преди катастрофата, тъй като в подобен случай щеше да има радиосигнал.

Ако взривът е станал във въздуха, за което говорят pазпpъcнатите останки и откритият биологичен материал, тогава е много вероятно причината да е в дефект на paĸетата, закачена за крилото на самолета, коментират летци, цитирани от "24 часа".

Ако изтребителят се е блъснал във водата, тялото трябваше да остане здраво и завързано за седалката, посочват експертите.

Президентът Румен Радев изказва съболезнования на семейството, близките и колегите на майор Валентин Терзиев, който загина в района на зенитен полигон "Шабла" при изпълнение на тренировъчен полет, съобщиха от прессекретариата на Радев.

Президентът подчертава, че майор Терзиев е изпълнявал отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България по време на службата си във Военновъздушните сили и до последния си тренировъчен полет.

"Ще запомним майор Терзиев като прекрасен човек и професионалист, който винаги е олицетворявал добродетелите на българските военни летци", казва Радев.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%