БОЙКО НАЙДЕНОВ: КЬОВЕШИ Е У НАС ЗАРАДИ МНОГОТО СИГНАЛИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОСРЕДСТВА

Автор: 5 GmediA 10:17, 11 юни 2021
Източник: БГНЕС архив

100% няма връзка между посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и санкциите от САЩ, ЕП е със строга компетентност. Това заяви Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба и бивш временно изпълняваш длъжността главен прокурор пред бТВ.

Според него България е първата страна, която европейският главен прокурор посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема - единият е, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори – 6 от 10 бяха отхвърлени, а другият, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни

Според Найденов контролът върху разходването на европейски средства трябва да бъде изключително силен и да не се влияе политически. „Когато ОЛАФ или европейската прокуратура констатират нередности, тези пари ще бъдат възстановени от нашия държавен бюджет. Трябва да създадем имунитет срещу подобни злоупотреби“, отбеляза Бойко Найденов.

В София Кьовеши заяви, че очаква България бързо да номинира още 6 делегирани прокурори, които да работят заедно с нея. В четвъртък тя проведе закрити срещи с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и с главния прокурор Иван Гешев. Тя е заявила, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно.

Тагнато в: Лаура Кьовеши

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%