НАПРЕЖЕНИЕТО РАСТЕ: РУСИЯ СЕ ОТТЕГЛИ И ОТ МЕМОРАНДУМА ЗА „ОТКРИТА СУША“

Автор: 5 GmediA 10:43, 11 юни 2021
Източник: Reuters архив

Русия спира да прилага Меморандума за разбирателство между правителството на Руската федерация и правителството на Съединените щати по отношенията за "открита суша", съобщи Дойче веле. За това е издадено разпореждане от руския премиер Михаил Мишустин, публикувано на в официалния интернет портала за делова информация на Русия.

Меморандумът за "открита суша" датира от 1992 г. По силата на този документ страните премахнаха понятието "затворени райони" и премахнаха ограниченията за дипломатите да пътуват по своя преценка на територията на съответната страна, в която работят, с изключение на обекти и места, изискващи специално разрешение, за да бъдат посетени. Практиката на "затворените места" беше типична за Русия по времето на Желязната завеса - тя засягаше цели градове и места, обявени от Кремъл като въпрос на национална сигурност. Чрез нея се ограничаваше движението не само на чужди граждани, но и на руснаци.

През месец май 2020 г. предишният американски президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ се оттеглят от Договора за открито небе.  Американски представители нееднократно заявяваха, че Москва нарушава "Открито небе" като ограничава полетите над Калининград до по-малко от 500 километра и е създала недостъпен коридор по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия.

Вчера новият американски президент Байдън пред около 1000 мерикански военни и техните семейства в британската военновъздушна база Милдънхол заяви, че твърдо решен да реформира отношенията с Русия, както и да възстанови трансатлантическите връзки след четирите бурни години на президента Доналд Тръмп.

"Ще дадем ясно да се разбере, че Съединените щати се върнаха и че демокрациите са единни, за да се справят заедно с най-тежките предизвикателства и проблемите, които са най-важни за нашето бъдеще. Че са решени да бъдат лидери със сила, като защитават нашите ценности и служат на нашите народи", заяви Байдън.

"Разширяването на НАТО на изток и приближаването му към нашите граници има практическо значение за Русия. Защо? Полша и Румъния станаха членове на НАТО. Американците лесно се договориха с тях да разположат противоракетни системи. Но тези системи могат да бъдат използвани за удари, които да достигнат до центъра на Русия, включително и Москва. И то за много кратко време – 15 минути до Москва. Да си представим, че Украйна става част от НАТО. Времето ще се смали на 7-10 минути. Това не е ли червена линия за нас?", отговори Владимир Путин.

Двамата лидери трябва да се срещнат на живо след седмица в Женева.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%