ВНИМАНИЕ: ОПАСНИ ИГРАЧКИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

Автор: 5 GmediA 11:27, 15 април 2019

За опасни играчки на български пазар алармира асоциация „Активни потребители“. Става дума за играчките тип желета.

През последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са оповестени около 40 случая за открити и забранени еднотипни опасни детски играчки. Касае се за продукти разпространявани под търговското име „slime”, превеждано при българските аналози катослуз, лепкава каша или желе. Сигналите в европейската система дефинират опасността в тези играчки като химическа. В тях се докладва най-често за опасно високо съдържание на химическия елемент Бор. В някои се откриват и наднормени количества от други метали като олово и хром. Тези продукти представляват реален риск за здравето на децата, защото типа на играчките предразполага към плътен контакт с кожата, а в много случаи към облизване и тестване на вкуса. Опасните марки се разпространяват свободно в интернет на изключително ниски цени, понякога под 1 лев за брой, което увеличава тяхната достъпност за потребителите. Във всички известни случаи производител на играчките е Китай, информират от „Активни потребители“.

От асоциацията са направили проучване на играчтите, пуснати на българския пазар за това дали отговарят на законодателните изисквания на Директива 48/2009 на ЕС.

Резултати от проучването

Закупихме 9 играчки обозначени от производителите като „slime” или с българските наименования желе, слуз или лепкава каша, които изпратихме за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория. 6 от тях закупихме от 3 търговски вериги, а още 3 поръчахме от Интернет магазини. Ценово играчките са в диапазона от под 1 лев до 18 лева.

Съдържание на метали

Резултатите за съдържанието на Бор са показани в Таблица 1. От изследваните 9 проби в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното. Общо от 6 тествани проби от търговските вериги опасни са 3, т.е. 50%. Повишено съдържание на Бор има в 3 от 3-те изследвани продукта закупени от интернет, т.е. 100%.

При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не се установиха наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите имаше стойности близки до разрешените лимити. Това показва, че риск от съдържание на повишени количества тежки метали в играчките тип „slime” съществува.

Анализ на етикетирането

Нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено при 7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

Много тревожно е, че при марките закупени от интернет отсъства почти всякаква информация, включително за производител и търговец. Това означава, че тези продукти не могат да бъдат проследени и да се потърси отговорност за опасността която представляват, допълват от „Активни потребители“.

ТУК може да видите таблиците с опасните играчки.

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%