ЗАЩО ЦВЕКЛОТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО?

Автор: 5 GmediA 09:13, 18 юни 2021

Цвеклото е с високо съдържание на желязо, фибри и фолиева киселина. Това го прави изключително полезно за здравето.

Като един от най-сладките зеленчуци, цвеклото е с ниско съдържание на калории и богато на фибри, което води до по-бавно усвояване на захарта. Също така е източник на фолиева киселина, витамин С, калий и фосфор. Други хранителни вещества, на които е богато са витамините В1, В2, В3 и В6, както и минерали като желязо и йод.

Струва си да се отбележат ползите от цвеклото за страдащите от анемия поради високото съдържание на желязо. За по-добро усвояване на съдържащото се в него желязо експертите съветват да се консумира с храни, богати на витамин С (като лимони или портокали).

Освен това цвеклото, както марулята, спанакът и целината, е богато на неорганични нитрати: много бактерии, живеещи в устата, превръщат нитратите в азотен оксид, който помага за регулиране на кръвното налягане и невротрансмисията.

Проучване, проведено от Университета в Ексетър (Великобритания), доказва, че пиенето на сок от цвекло насърчава активността на бактериите в устната кухина, което има положителен ефект върху здравето на кръвоносните съдове и мозъка, което допринася за здравословното стареене на тялото.

Цвеклото помага за понижаване на кръвното налягане и е антиоксидант: насърчава здравината на ноктите, кожата и косата.

Източник: БНР

Тагнато в: цвекло

Последни новини

Общо гласували: 123

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО?
Не
87 гласували / 70.73%
Да
36 гласували / 29.27%
Не ме интересува
0 гласували / 0%