ГЕРБ: РАЗСЛЕДВАН ЛИ Е ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ДДС НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ" БОРИС МИХАЙЛОВ?

Автор: 5 GmediA 15:18, 23 юни 2021

„Днес питаме следното: Разследван ли е за източване на 15 млн. лв. ДДС новият директор на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов?

Има ли внесен обвинителен акт за измами срещу него?

Прехвърлял ли е кухи фирми на малоимотни лица?“

Тези въпроси зададе днес зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг с разследващия кандидат-депутат от ГЕРБ Тома Биков.

Двамата обявиха данни, според които през 2008 г. срещу Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документна данъчна измама. 

„Обвинителният акт е срещу него и още шест човека. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001-2004 година. Лице със същите имена е било задържано в ОПГ, източила 15 млн. ДДС през 2004 г. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на данъчното управление в столичния район „Овча купел“, каза Биков.

Разследващите установяват тогава, че престъпната група, в която участва човек със същите имена, е плащала на лица да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества са издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер.

„Така фирмите са напомпвали начисления ДДС от фиктивни сделки, след което са подавали молби за възстановяване на данъка от държавата. За да улесни схемата с ДДС-то, групата е вербувала данъчни служители.“, добави Биков.

 

От ДФ "Земеделие" казаха за БТА, че се очаква реакция по темата от изпълнителния директор на фонда Борис Михайлов.

Последни новини

Общо гласували: 101

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
51 гласували / 50.5%
Не
44 гласували / 43.56%
Да
5 гласували / 4.95%