ПИК: БОЙКО РАШКОВ КУПУВА ИМОТ С ПАЗАРНА ОЦЕНКА 189 000 ЛЕВА САМО ЗА 44 000 ЛЕВА. ВЪРТИ СХЕМИ СЪС СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ

Автор: 5 GmediA 15:04, 24 юни 2021
Източник: ПИК

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков притежава огромен имот от 1 декар двор, в който има 2 къщи и басейн в средногорското село Антон, съобщава Агенция ПИК и допълва:

Рашков се е сдобил с имота от 1242 квадратни метра разгърната площ и пазарна оценка 189 000 лева само за 44 000 лева, допълва електронният сайт.

Покупката на имота е осъществена през май 2010 г. със съдействието на държавния съдебен изпълнител Галина Иванова Шинова, посочва ПИК и допълва: „Въпросната Галина Шинова е бивша снаха в с. Антон и затова местните жители са подробно запознати с биографията й и с начина, по който къщата, мандрата и двора на семейство Цончеви стават собственост на Бойко Рашков“.

В същото време стопаните Цончеви, отглеждали в онзи момент над 450 овце, 30 крави и около 120 свине, обработвали около 1 тон мляко дневно и зареждали с млечни продукти включително и елитни столични заведения, са изхвърлени от собствеността си и лишени и от нея, и от бизнеса си, отбелязва Агенция ПИК.

По времето, в което собствениците задлъжняват към банката, от която са получили ипотечен кредит и са изплатили повече от половината, опитват да ипотекират друг имот, за да покрият първия, като включително имат одобрена субсидия от ДФ "Земеделие", Бойко Рашков е зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, начело със Сергей Станишев. Годината е 2009 г. Галина Шинова пък става държавен съдебен изпълнител в Пирдоп именно през 2009 г. след конкурс, на който се явяват 3 жени. Печели го претендентката от Враца, а Шинова е втора. Победителката се отказва, а мястото заема втората в класацията. Местните намекват за намеса на Бойко Рашков точно по тази линия, разкрива още ПИК.

Шинова започва да обявява търгове за имота в с. Антон, докато сваля цената от 189 000 лева на 44 000. А единственият, който се явява на този търг, сменил собствеността на двора, къщата и мандрата, е Бойко Рашков. На семейство Цончеви не им е позволено да присъстват на търга, въпреки че и те искат да запазят имота си, пише електронната агенция.

Впоследствие се изясняват и още твърде подозрителни факти. Кредитът от 44 000 лева за закупуването на имота в с. Антон е теглен именно от Галина Шинова. Преди това същата година тя успява да върне заем от банка в размер на 100 000 лева само за 12 месеца. В акта за продажбата на имота в с. Антон е записано, че Бойко Рашков го е купил от Виолета Цончева. Но той всъщност е купен от държавния съдебен изпълнител Галина Шинова“, посочва ПИК.

За следващите 10 години след тази сделка Галина Шинова, работейки на държавна работа в Районния съд в Пирдоп, успява да се сдобие с дворно място в Златица, апартамент в Пирдоп, апартамент в София и къща и двор в с. Антон, подчертава Агенция ПИК.

Бойко Рашков пък е забелязван от местните хора в селото до предполагаема затворничка в колата си, която разпознават, когато тя слиза да си пазарува, като жената, която работи в новата му собственост. Според тях в негово отсъствие имотът му там се охранява от затворници, както твърдят наблюдателните обитатели на Антон, пише още ПИК.

Сградите са подложени на доста скъп ремонт. От мандрата и магазина в нея не е останала и следа и сега това е скъпарска къща с мощен цокъл и облицовано с дърво подпокривно пространство. А в двора на вече бившите селски стопани сега е изграден и басейн, както видя ПИК.

Периодът, в който това е станала сделката - между 2009 и 2010 г., съвпада с разследването на Бойко Рашков на обвинения към бившия премиер Бойко Борисов от последните дни. А може би тъкмо това съвпадение е стимулът на Рашков да е толкова настървен спрямо макар и недоказани събития, свързани с други хора, от онова време, пише в заключение Агенция ПИК.

Тагнато в: Бойко Рашков

Последни новини

Общо гласували: 100

Анкета

БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ, АКО СЕ ЯВЯТ НА ИЗБОРИ?
Не
96 гласували / 96%
Да
4 гласували / 4%
Не ме интересува
0 гласували / 0%