СОФТУЕРЪТ НА YouTube СБЪРКА ПОЖАРА В NOTRE-DAME С ПЛАМЪЦИТЕ В КУЛИТЕ БЛИЗНАЦИ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ

Автор: 5 GmediA 09:22, 16 април 2019
Източник: YouTube

Скоро след като бе оповестено, че пламъци са обхванали катедралата „Нотр Дам“ социалните мрежи се появиха конспиративни обяснения за огненото бедствие сполетяло Париж в първия ден от католическата Страстна седмица. В YouTube новинарските сайотве споделяха видеа на живо от мястото на събитието. Под няколко от клиповете имаше странно текстово поле - цитат от Енциклопедия Британика за терористичните атаки от 11 септември.

Платформата на Гугъл въведе тези полета миналата година, за да се бори с разпространението на теориите за конспирация, включително тези, които поставят под въпрос атаките от 11 септември. В понеделник софтуерът на YouTube погрешно е маркирал парчетата дим в Париж като кадри от 2001 г., което задейства панела под видеото.

"Ние сме дълбоко натъжени от продължаващия пожар в катедралата Нотр-Дам", заяви по-късно говорител на YouTube. „Тези панели се задействат алгоритмично и нашите системи понякога вземат грешни решения. Спираме достъпа на алгоритмите до предаванията на живо, свързани с пожара. "

YouTube беше яростно критикуван заради публикуването на  крайни и подвеждащи видеоклипове, особено когато става дума за новини за събития в развитие. Огромният обем съдържание, с който борави YouTube, бивайки най-големия видео сайт в света, принуждава Google да използва софтуера с изкуствен интелект и човешките рецензенти, за да пресее и да контролира милионите часове кадри, които се качват ежедневно, но системата не е безгрешна.

Миналият месец в YouTube, а и в други социални платформи, бяха публикувани видеа с нападението срещу джамии в Нова Зеландия. Видеоклиповете, които поставят под въпрос важни факти, като например кацането на луната и ефикасността на ваксините, също се разпространяват бурно в YouTube, което привлича интереса на американските законотворци.

Миналата година главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки представи текстовите полета под видеата  и изрази надежда то да помогне за потушаване на теориите на конспирацията. Текстът се изтегля от уебсайтове, включително Уикипедия, за да се противодейства на подвеждащи видеоклипове с добре установени факти. Компанията заяви, че всяка седмица поставя „десетки милиони“ от текстовите полета под видеоклипове.

В Туитър конспиративните теории около пожара процъфтяват. Потребител, представящ се за CNN с псевдоним @CNNpolitics2020 публикува: "CNN вече може да потвърди, че огънят в Нотр Дам е причинен от терористичен акт." Профилът вече е спрян.

Друг туит съобщи, че огънят е причинен умишлено. Съобщението беше изтирто, но уебсайтът Infowars написа новина, базирана на туита.

Френският заместник-министър на вътрешните работи Лоран Нунес заяви, че е твърде рано да се каже какво е причинило пожара, а прокурорите в Париж започнаха разследване. „Преглеждаме докладите и предприемаме действия в съответствие с нашите процедури“, коментираха в изявление Twitter Inc.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

НУЖНО ЛИ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА?
Не, опасността от заразата е преувеличена
7 гласували / 77.78%
Да, незабавно
2 гласували / 22.22%
Само в някаква степен
0 гласували / 0%