МИЛИАРДЕРЪТ ФРАНСОА АНРИ ПИНО ПРЕВЪРНА СТАРАТА ПАРИЖКА БОРСА В МУЗЕЙ И НАПРАВИ РЕВЕРАНС КЪМ ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ

Автор: 5 GmediA 12:31, 10 юли 2021
Източник: Соня Колтуклиева

Великолепната сграда на старата фондова борса е предоставена на втория по богатство предприемач във Франция Франсоа Анри Пино от общинските власти на Париж за 50 години, за да може в нея да подрежда експонати от богатата си колекция съвременно изкуство. 

Пино, който през август ще стане на 85 години, е собственик на аукционната къща Christie`s и на корпорацията Kering, притежаваща луксозни модни брандове като Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga, Brioni, Girard-Perregaux, Bucheron… богатството му се изчислява на 55 милиарда долара.

Съпругата му е холивудската звезда Салма Хайек, имат дъщеря на 13 години, определяна като най-богатата наследничка в света. След данъчната реформа във Франция преди няколко години, семейството Пино-Хайек се установи да живее в Лондон.

Проектът, по който са обособени изложбените пространства в паметника на културата от XVIII век, е дело на японския архитект Тадао Андо ( 74 г.).

Картините и склуптурите са подбрани в съответствие с актуалните социални тежнения и търсения на съвееменните художници – представени са различни течи, като например:  сексуалното самоопределение в снимките на американската фотографка Синди Шърман; расовата дискриминация през хероите в картините на Кери Джеймз Маршъл; екологичната криза и социалното неравенство в творбите на американския художник Дейвид Хамънс… С две думи - спазена е политическата коректност.

Съперничеството между двамата най-богати французи - Бернар Арно и Франсоа Анри Пино се прояви и в създаването на уникални изложбени зали. Според мен, Fundation Louis Vuitton на Арно е много по-впечатляваща, експозициите са подбирани внимателно и с вкус.

Със съпруга ми Стефан бяхме в музея “Старата борса” на 17 юни 2021.

Не останахме особено впечатлена от подбора на произведенията. Но сградата на старата борса е изключително интересна. Аз се задържах повече пред творба, показваща 2 абсолютно еднакви стъклени вази; надписът е: “Една от вазите е фалшива”. Каква еманация на нашето съвремие!

Соня Колтуклиева

София - Париж

Последни новини

Общо гласували: 99

Анкета

БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ, АКО СЕ ЯВЯТ НА ИЗБОРИ?
Не
96 гласували / 96.97%
Да
3 гласували / 3.03%
Не ме интересува
0 гласували / 0%