ПАРИЖ: ИЗЛОЖБА-ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГАБРИЕЛ ШАНЕЛ, НАЙ-ВЕЛИКАТА ЖЕНА В МОДАТА НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Автор: 5 GmediA 14:19, 10 юли 2021
Източник: Соня Колтуклиева

По времето, когато Paul Poiret доминира в света на дамската мода, Габриел Шанел отива през 1912 г. в Довил, след това в Биариц и Париж, амбицирана да революционизира света на висшата мода, украсявайки телата на своите съвременнички с това, което накратко би могло да се опише с “модния  манифест на Шанел”.

“Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела... Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки заради приумиците на някои дизайнери.“

Първата част на изложбата “Fashion Manifesto. A new kind of Elegance” в Palais Galliera е хронологична; разказва се за ранните й стъпки в модата с няколко емблематични модела, включително известният mariniere от 1916 г., трикотажния моряшки пуловер. 

Зрителите имат възможността да проследят развитието на елегантния стил на Габриел Шанел: от малката черна рокля и спортните модели на 20-те години на XX  век до изтънчените рокли от 30-те години. 

Една стая от изложбата е изцяло посветена на Chanel № 5 - култовият парфюм, създадена през 1921 г., обезсмъртен от репликата на Мерилин Монро: лягам си облечена с няколко капки “Шанел номер 5”…. Макар и станал вече на 100 години, това е един от най-продаваните парфюми до ден-днешен.

Десет фотопортрета на Габриел Шанел придружават десетте зали  на изложбата, показвайки пътят в модата на най-великата дизайнерка на всички времена. Заради въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата, списание Time я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на XX век; тя е единственият представител от света на модата в класацията.

Започва Втората световна война и модната къща Chanel е затворена;  единствените неща, които все още се продават в Париж, на улица Cambon 31, са парфюмите и аксесоарите.

След това на модната сцена изгрява звездата на Christian Dior и New Look - стил, срещу който изящната Габриел остро  възразява… Шанел отвръща на предизвикателството, като се отдава отново на модата през 1954 г. , ярко потвърждавайки своя  моден манифест.

Втората част на изложбата е тематична -  дешифрира нейния типичен  дрескод: костюми от туид, двуцветни поли, капитонирами чанти, дрехи в традиционното черно и бежово, но също така в червено, бяло и златно ...

Изложбата “Габриел Шанел.  Моден манифест”, обхваща площ от 1500 кв.м.. С повече от 350 експоната от колекциите на Palais Galliera и Patrimoine de CHANEL, от международни музеи, включително “Виктория и Алберт” в Лондон, De Young в Сан Франциско, музея на модата в Сантяго де Чили, MoMu в Антверпен,  както и от частни колекции, тази изложба е покана за откриване на една неповторима вселена и стил, които са наистина вечни. Поради огромният интерес, изложбата беше удължена с един месец - до 18 юли 2021 г..

 “Ако си роден без криле, не им пречи да израснат”, казва Габриел Шанел, известна повече като Коко Шанел. “Модата се променя. Стилът остава”.

И едно безсмъртно послание на Габриел Шанел към жените: “

Никога не излизайте от дома си, дори за 5 минути, без външният ви вид да е перфектен. Това може да е денят, в който ще срещнете мъжа на мечтите си."

 

Соня Колтуклиева

София-Париж

Тагнато в: Шанел

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%