ЕПИДЕМИЯ ОТ МОРБИЛИ!? НАД 400 СА ЗАРАЗЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 10:06, 17 април 2019

431 са заболелите от морбили у нас от началото на 2019 година. Това съобщи пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му ако не си ваксиниран срещу заразата, вероятността да се разболееш е много голяма.

Той обясни, че морбили е остро заболяване, което е много високо инфекциозно, а симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи. След 3-4 дни се появяват петна по лигавицата на устата, след което започва обривът, като всичко това е свързано и с температура.

Миналата година заразените с морбили в България са били само 13, като това са било главно случаи на хора, които идват на работа в летния сезон по нашето Черноморие.

Проф. Кунчев призова собствениците на хотели, които наемат младежи от Украйна и Молдова, да си изяснят имунизационния статус на работниците.

Здравният експерт заяви, че има остра нужда от млади лекари със специалност подобни заболявания: „За да имаме сега капацитетът да казваме какви са морбилите. Доказахме, че щамът е от Македония, Италия и Германия. Миналата година доказахме, че щамът е D8 от Украйна. За да направим тези неща, обаче, трябва да имаме млади  хора, да стават доценти”.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%