ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: В 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПГ НА ГЕРБ ЩЕ БЪДЕ СИЛНА И КОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЯ 

Автор: 5 GmediA 12:17, 21 юли 2021

В 46-ото Народно събрание, парламентарната група на ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, които и да са те, а хаосът, безидейността и безотговорността.

Това заяви председателят на ПГ на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от парламентарната трибуна. 

"По всичко личи, че сложната задача, която постави българското общество пред политическата система на страната, няма да бъде решена и в 46-ото Народно събрание. След провала на 45-ият парламент в най-важната му задача – да излъчи управление на страната, сме изправени пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността за управлението на страната няма да се носи от политическото лидерство. България е имала подобни управления при кабинетите на Любен Беров и Пламен Орешарски. От близкото минало знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката за безвремието, безотговорността и грабежа, които носят със себе си, винаги бива плащана от всички български граждани. ГЕРБ няма да подкрепи такъв тип правителство, защото винаги, когато сме участвали в управлението сме държали да носим и отговорността за решенията, които взимаме.

Евентуалното бъдещо управление ще бъде изправено и пред още един значим проблем, който ще му бъде завещан от служебния кабинет – това е растящата вътрешна конфронтация в българското общество. Ние знаем, колко трудно се работи в ситуация на високо обществено напрежение. В стремежа си да блокира политическата система и в името на това да спечели по служебен път предстоящите президентски избори, Румен Радев минира пътя пред управлението на страната. Този път е миниран независимо от това, кои политически субекти ще бъдат в него и кои не.

Ние ще бъдем опозиция на следващото управление и, защото няма как да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, която е свързана с реалностите от края на миналия век. Във времена на световна криза, в която правителствата се опитват да подпомогнат пострадалите, няма как да подкрепим програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на малкия и средния бизнес.

За съжаление, през последните два месеца, в устрема си да унищожи ГЕРБ, служебният кабинет на Румен Радев загуби ценно време за продължаване и предприемане на още мерки, които да направят обществото ни по-готово за предстоящите предизвикателствата. Тези предизвикателства няма да приключат с датата на изборите. Най-тежките удари бяха нанесени върху здравната система на страната. Буквално беше провалена ваксинацията на населението и вместо през есента да очаква подготвено четвъртата вълна на коронавируса, българското общество ще бъде изправено пред изпитанията на непредвидимостта и трагедията. Вместо подготовката на болниците за прием на пациенти заразени с коронавирус да бъде продължена, без реални мотиви и на тъмно беше уволнен директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Припомняме, че това е една от най-важните болници в тази ситуация. Малко преди това беше разпуснат Националния оперативен щаб и пенсиониран проф. Тодор Кантарджиев", се казва в декларацията на ГЕРБ прочетена от Атанасова.

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%