АКФ: ОЩЕ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ СПЕЦПРОКУРАТУРАТА Е ПРЕКРАТИЛА ПРОВЕРКАТА ЗА АПАРТАМЕНТА НА БИВШИЯ МИНИСТЪР ГОРАНОВ

Автор: 5 GmediA 18:04, 21 юли 2021

Специализираната прокуратура е приключила проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов още преди две години. Това разкри Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) при представянето на годишния си доклад във вторник.

"Заявеното от АКФ е вярно", потвърди пред "Сега" новият говорител на специализирата прокуратура Христо Кръстев. По думите му още на 13 юни 2019 г. е постановен отказ да бъде образувано досъдебно производство във връзка с изнесената информация в "Шоуто на Слави", че Горанов живее безплатно в чуждо жилище.

Мотивът на наблюдаващия прокурор е, че възложената на антикорупционната комисия проверка не е установила данни за каквото и да е престъпление.

Проверката започна по искане на държавното обвинение след като в. "Сега" писа за случая. Вестникът цитира данни от имуществената декларация на Горанов за 2017 г. Министърът декларира за пръв път това обстоятелство през 2018 г. заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси.

По това време Горанов обясни, че имотът му е бил предоставен през 2012 г. от неговия кръстник, когото познава от много години. "Декларирал съм и ползването на този имот с ясно съзнание, че по мои оценки не представлява конфликт на интереси", заяви тогава той. "Разбрах, че главният прокурор е възложил проверка. Единственото нещо, което твърдя и с което не съм съгласен, са неверните факти, с които се спекулира, че това е собственост на Домусчиев", допълни Горанов.

Става дума за жилище в комплекса "Есте", който е управляван от "Есте пропъртис", дъщерно на "Адванс пропъртис", в което съдружници са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Според обясненията на Горанов поводът той и семейството му да се преместят в скъпото и чуждо жилище е бил земетресението в Перник от 2012 година. Преди него те са живеели на 10-я етаж, но трусът така изплашил съпругата му, че те е нямало как да продължат да живеят на толкова висок етаж. Горанов е споделил това с кръстника си Иван Сариев и той му е предложил апартамент, който притежава, но не използва.

Източник: Свободна Европа

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 183

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
146 гласували / 79.78%
Възраждане
15 гласували / 8.2%
Има такъв народ
7 гласували / 3.83%