БОГДАН КИРИЛОВ, ИАЛ: БЪЛГАРИЯ ДАРИ НА КРАЛСТВО БУТАН 172 500 ДОЗИ ВАКСИНИ АСТРА ЗЕНЕКА

Автор: 5 GmediA 10:02, 22 юли 2021
Източник: БГНЕС архив

България дари на Кралство Бутан 172 500 дози ваксина срещу COVID-19, произведени от "АстраЗенека", каза пред журналисти Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите му ваксините са дарени на Кралство Бутан, тъй като те много бързо са създали организация по получаването им.

„Днес се реализира първото дарение, което се случва след няколко седмични усилия на МЗ и МВнР, за да се случи едно дарение е необходимо съглгасие от страна на производителя, съгласува се и с ЕК“, заяви Кирилов.

Разработва се процедура, позволяваща по-лесно прехвърляне на ваксини между държавите от ЕС, каза още Кирилов. В целия ЕС се стига до етап, в който държавите членки ще могат да даряват по-активно заради ускорените доставки на ваксини, посочи Кирилов. „Голяма част от държавите в ЕС достигнаха до 50% покритие на населението. Това също е фактор, даващ възможност да се стартира по-активно с даренията. При нас, за съжаление, този процент е нисък, но до момента има над 4,8 млн. доставени ваксини в страната. Над 1,9 млн. са приложените дози. Има достатъчно количества, което позволява да се извърши дарението, за да не се стига до ситуация, в която да бъдат унищожавани дози, на които изтича срокът на годност. Срокът на годност на ваксините е около 7 месеца.

На близо 20 хиляди дози срокът им изтича в края на юли и те няма да бъдат дарени. Има специална процедура за унищожаване на лекарствени продукти, припомни Кирилов. Постоянно се извършва анализ на количествата ваксини, така че да може да бъде направена оценка колко може да бъдат дарени. В голяма част от държавите се наблюдава такова нещо, особено заради това, че ваксините са в многодозови флакони.

Кирилов посочи, че правителството води разговори за дарения със Северна Македония, Босна и Херцеговина, Молдова и Косово. По думите му през следващите седмици се очакват резултати от разговорите. „Изключително тежка е процедурата. Надявам се, след като ЕК е установила образци на договори, даренията да се случват по-бързо“, допълни той.

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%