ПРОКУРАТУРАТА СНЕЛА ОБЯСНЕНИЯ ОТ ВСИЧКИ СЪС САНКЦИИ ПО МАГНИТСКИ, БЕЗ ВАСИЛ БОЖКОВ

Автор: 5 GmediA 12:34, 22 юли 2021
Източник: БГНЕС архив

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са образувани шест преписки и са започнати проверка от прокурори от Специализирания отдел с оглед събиране на данни за евентуално извършени престъпления по глава осма, раздел четвърти от особената част на Наказателния кодекс. За действията си след официалното оповестяване за наложени санкции на български граждани и свързани с тях търговски дружества от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ докладва тази сутрин прокуратурата.

Изпратено е запитване до Департамента на правосъдието на САЩ за предоставяне на информацията, Искането е изпратено чрез Министерство на правосъдието. От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи, в т.ч. Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд "Земеделие" е изискана цялата налична информация.

От Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков и други лица са снети обяснения. До момента от Васил Божков не са, тъй като той се укрива извън ЕС.         

Материалите от проверките във ВКП по отношение на Харалампиев и Томов са изпратени на Специализирана прокуратура с оглед преценка за присъединяването им към водено там досъдебно производство. С постановление на прокурор същите вече са обединени и са част от доказателствената съвкупност по делото.

След анализа на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица.

По отношение на В. Божков е установено, че в Специализирана прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка.

По отношение на Ал. Манолев материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура (СГП).

По отношение на останалите двама - Пеевски и Желязков, проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация.

След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за извършване на преценка относно наличието на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, за което българските граждани ще бъдат информирани.

 

Тагнато в: Магнитски

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%