ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ОТКАЗА ДА РАЗГЛЕДА ИСКАНЕТО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ГЕШЕВ

Автор: 5 GmediA 18:33, 22 юли 2021
Източник: БГНЕС

След 7-часови драматични дискусии Пленумът на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и го обяви за недопустимо.  Това стана с гласовете на 12 членове на съвета и 8 против - от съдийската колегия. В подкрепа на решението се обявиха всички представители на прокурорската колегия на ВСС, както и Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев.

"Фактите, които се изнасят, не дават основание за отстраняване на главния прокурор", заяви говорителят на ВСС Боян Магдалинчев.

След като всички членове на ВСС взеха думата през деня, а след това някои от тях отново говориха, правосъдният министър призова да се премине към гласуване по същество. Оказа се обаче, че няколко висши магистрати отказват да гласуват, защото "не е имало дискусия по същество, а за това дали предложението е допустимо".

В края на дискусията и преди самото гласуване главният прокурор Иван Гешев отново повтори тезата си, че предложението за отстраняването му, внесена от Янаки Стоилов е "правно нищо", а 3/4 от дебата се градил върху политически аргументи и медийни публикации.

За нахлуването в президентството, което беше и една от най-дискутираните теми през 7-те часа, Гешев обясни, че не могло да стане от служители на Министерството на вътрешните работи, защото издалите разрешение за влизане в институцията не са имали доверие на МВР.

Министър Стоилов отново повтори, че няма недосегаеми лица. "Самият ВСС няма претенция да бъде обществено недосегаем. Тази дискусия беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя надхвърли темата. Не ми давате много аргументи за конструктивен диалог", каза още той и обясни, че ако темата не се развие във ВСС, ще се пренесе в парламента.

На тези думи остро реагира Гешев: "В момента изнудвате".

В крайна сметка се премина към гласуване по предложението на Петров за оставяне без разглеждане предложението на Стоилов, като главният прокурор не участва в гласуването.

След гласуването министър Янаки Стоилов обяви дискусиите за приключили и си тръгна.

Висшите магистратите продължиха да спорят кога да обсъждат следващите точки, тъй като от другата седмица имало предвидени отпуски.

Тагнато в: ВСС , Иван Гешев

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%