ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПЛАНИРА ДА ВКЛЮЧИ ИСПАНИЯ В НОВ СПИСЪК С ВИСОКОРИСКОВИ СТРАНИ 

Автор: 5 GmediA 11:50, 2 август 2021
Източник: 5GMedia

Британското правителство планира да създаде нов списък с високорискови страни по отношение на разпространението на Covid-19, който списък ще изисква карантиниране на пристигащите от тези държави, съобщи в понеделник "Таймс" (UK Times), цитиран от Ройтерс.

Този ход и последващите го предупреждение за пътуване най-вероятно ще включват Испания, което би могло да повлияе на туристическия й сезон поради големия брой британци (до 1 милиона), които често прекарват лятната ваканция в страната, допълва изданието.

Наскоро Великобритания премести Франция в така наречения "кехлибар плюс" списък. Това означава, че дори напълно ваксинираните хора, които се завръщат от Франция, трябва да преминат задължителна карантина.

Въпреки че Великобритания има една от най-ускорените в света програми за ваксинация срещу Covid-19, британските власти предотврати ефективно пътуванията до много страни, като наложило "лабиринт" от различни правила, които според туристическата индустрия възпират британската икономика.

Финансовият министър Риши Сунак е писал до премиера Борис Джонсън, призовавайки за спешно облекчаване на ограниченията за пътуване, които според него увреждат икономиката, съобщи от своя страна The Sunday Times.

Съгласно настоящите правила, които ще бъдат преразгледани в четвъртък, напълно ваксинираните пътуващи ще могат да се връщат от страни, попадащия в т.нар. "кехлибарен списък" без карантина, но тези, които се връщат от страни в "червения" списък, трябва да платят по 1750 британски лири, за да прекарат десет дни в хотел.

"Кехлибареният списък" с държави трябва да бъде одобрен на заседание в четвъртък, но разделение в правителството може да забави решението, посочва в понеделник британското издание The Times.

Говорител на британското транспортно министерство отказа коментар на информацията.

Последни новини

Общо гласували: 99

Анкета

БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ, АКО СЕ ЯВЯТ НА ИЗБОРИ?
Не
96 гласували / 96.97%
Да
3 гласували / 3.03%
Не ме интересува
0 гласували / 0%