МИШКИТЕ ЩЕ НИ СПАСЯТ ОТ ОГЛУПЯВАНЕ! НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ, НО В КАЛИФОРНИЯ ЗНАЯТ КАК

Автор: 5 GmediA 13:53, 18 април 2019

Невролози от Станфордския университет (Пало Алто, Калифорния) са изолирали протеина, отговорен за „оглупяването". Блокирането му с антитела доказва, че така остарелите мозъци започват да работят като млади.

Всичко започва от микроглиоцитите – вид мозъчни клетки. Една от функциите им е да „ядат" клетъчните отпадъци, резултат от нормалната мозъчна дейност. Отдавна се знае, четази им функция отслабва с годините. Според Тони Уис-Кори, професор по неврология в Станфордския медицински институт (Stanford University School of Medicine), деградацията на микроглиалното прочистване може да е една от причините за възрастово повлияното влошаванена когнитивните функции.

Екипът на Уис-Кори започва два паралелни опита с около 3000 гена. В единия опит култури от миши микроглиоцити са „нахранени" с флуоресцентно маркиран латекс (тоест боклук). Учените блокират един по един гените им, за да се види кои от тях правят клетките по-добри или по-лоши „чистачи". В другия опит същите 3000 гена се подлагат на измервания на активността им у млади и у стари мишки. Целта тук е да се установи при кои гени промяната на активносттае свързана с възрастта.

Само един ген свързва двата опита –протеинът CD22. Той влошава „хранителните навици" на микроглиоцитите и същевременнозначително променя генната активност с възрастта. Установява се, че на повърхността на клетките на старите мишки има три пъти повече CD22, отколкото при младите.

В следващия етап на опитните мишки се инжектират специално разработени антитела – големи, за да не проникват в мозъчните клетки, но лесно да атакуват повърхностните им протеини. „За един месец мишките поумняха, казва проф. Уис-Кори. Блокирането на CD22 в мозъците им възстанови когнитивните им функции до „младежки" равнища. Това може да бъде нов подход в третирането на невродегенеративните заболявания."

Предприети са стъпки за патентоването на този метод. Още е рано да се твърди, че чрез него 80-годишни ще си връщат остротата на ума на 25-годишни. Но тъй като генът CD22 е наличен не само в мишия, но и в човешкия геном, тази област е обещаващо поле за проучвания.

Резултатите от опитите са публикувани в сп. „Нейчър".

 

Славянка Мундрова-Неделчева

 

 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
3 гласували / 60%
Да
2 гласували / 40%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%