ЗА ЕДИН МИГ ДЖЕФ БЕЗОС НЕ БЕШЕ "НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА"

Автор: 5 GmediA 00:03, 3 август 2021
Източник: Дойче веле

Джеф Безос загуби само за миг титлата си "най-богатият човек на планетата“ на 20 юли, когато космическият му кораб Blue Origin с него на борда достигна "ръба на Космоса" по време на близо 11-минутен полет, след което последва възстановяване на първата му позиция при успешното приземяване.

Сега обаче мултимилиардерът отново отстъпи първата позиция на най-богатия човек в света, но този път, защото нетната стойност на неговото богатство се срина само в рамките на ден с 13,9 млрд. долара, съобщава MarketWatch.

Богатството на Безос намля съществено, тъй като в края на миналата работна седмица акциите на Amazon се сринаха със 7% в резултат на по-слаби от очакваното финансови резултат на технологичния гигант през второто тримесечие.

Това позволи на френския магнат Бернар Арно да претендира за позицията на най-богат човек на планетата. Арно оглавява конгломерата за луксозни стоки LVMH, чиито дъщерни дружества включват Louis Vuitton, Sephora, Moët & Chandon и Tiffany & Co.

Въпреки че глобална Covid пандемия и последвалата икономическа рецесия би трябвало да върнат малко назад пазара на луксозните стоки, Бернар Арно успя да увеличи богатството си с близо 100 милиарда долара през първата година от пандемията.

В началото на тази седмица нетната стойност на богатството на Арно се оценява на 195,8 млрд. долара, докато това на Джеф Безос на 192,6 млрд. долара.

Безос влезе в историята през 2020 г. като първият човек, че е спечелил 200 млрд. долара, тъй като по това време неговата компания Amazon се радваше на големи печалби заради наложения Covid локдаун по света, което допринесе за силно поскъпване на акциите на водещата компания за електронна търговия на дребно.

Двамата милиардери си съперничеха за първото място на най-богатите в света през май и юни тази година, преди да бъде сложен край на 50-дневната поредица за Безос начело на класацията, според списание "Форбс".

В света има общо 2755 милиардери, 86% от които са по-богати, отколкото преди година, като общото им богатство се увеличи с 5 трилиона долара през 2020 година.

Източник: БНР

 

Тагнато в: Джеф Безос

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%