СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА КЪМ ИЛИЯНА ЙОТОВА: ЗАБРАВИЛА СИ ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ ПРЕЗ 2009 Г. И ПРЕЗ 2013 Г.! КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОБОИЩАТА?!

Автор: 5 GmediA 12:26, 17 август 2021

„Илияна Йотова, вицепрезидент, депутат и евродепутат от БСП, лична приятелка на Сергей Станишев, виж тази публикация, защото много бързо забравяш някои истории! А, може би, по твоята логика да се търси отговорност нагоре по веригата, и ти носиш отговорност за побоищата?!

Забравила си полицейското насилие на 14 януари 2009 г. и как БСП не разреши разследване.

Забравила си полицейското насилие през лятото на 2013 г. и кръвта, пролята в “нощта на белия автобус”…

23 юли 2013 г.. Нощта на “белия автобус”!

Една от пострадалите - Елисавета Белобрадова, сега е депутат от “Демократична България” в 46-я парламент. И тя ли не си спомня за разкървавената си глава?“.

Това пише журналистката Соня Колтуклиева и припомня:

Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване срещу служители на МВР заради жестоко потушения граждански протест пред парламента на 14 януари 2009 г.

Тогава председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов (НДСВ) настоя да се разследват твърденията на граждани за полицейско насилие по време на протеста. Членовете на БСП и ДПС от комисията обаче напуснаха заседанието ѝ, когато в залата влязоха хора, пожелали да свидетелстват за упражнена сила от служители на МВР.

Излизайки, Татяна Дончева от БСП заяви, че не са разследващ орган и не могат да изслушват девет анонимни лица, които твърдят, че са били бити, въпреки че свидетелите бяха готови да застанат с имената си.

След изслушването шефът на комисията каза пред репортери, че заради БСП и ДПС едва ли ще се събере кворум, който да задължи тогавашният министър Михаил Миков да бъде изслушан във връзка с постъпилите сигнали.

Хората, които свидетелстваха пред депутатите, са посъветвани да изпратят писмени сигнали до комисията, за да може официално да бъде искан отговор от МВР.

Миков и Дончева защитиха полицията

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обърна внимание на това, че след сблъсъците пред парламента имало полицаи, които водели бити хора по болниците.

Миков каза още, че МВР няма данни да е плащано за участие в протестите и за провокации.

Татяна Дончева допълни, че има факти за насилие над полицаи, може би и факти за насилие от полицаи.

"Ако някой твърди, че са му нанесени телесни повреди неоснователно, произволно и всякак има съответните органи за това. Те се намират в прокуратурата и да се обърне към тях“, посъветва Дончева.

"Ясно е че т.нар. преследване при СУ, при "Орлов мост“ и на ул. "Раковски“, е защото те отказват да се разотидат и блокират кръстовищата“, смята Дончева. По думите ѝ, в тази ситуация полицаите са били в правото си да освободят кръстовищата, използвайки сила, съобразно закона.

Снимка: "Бургас под лупа"

 

Друг подобен случай е от 2013 година:

През нощта на 23 срещу 24 юли избухна най-тежкият слъсък от протестите през 2013 година срещу правителството на Пламен Орешарски. При опит група депутати да бъдат изведени с бял автобус през блокадата до храм-паметник "Ал. Невски" около 22 часа напрежението ескалира и се стигна сблъсък с полицията. Повечето народни представители бяха изведени с камионетки на жандармерията няколко часа по-късно, а полицията разпръсна събралите се.

В епицентъра на кървавото меле беше и протестиращата Елисавета Белобрадова. Тя беше ударена жестоко при опита на полицейския кордон да разпръсне блокадата. Окървавеното й лице се превърна в символ на протеста в този ден. 

Снимка: Стандарт

Единственият полицай, обвинен и подсъдим за "нощта на белия автобус" от 2013 година - Веселин Денчев, беше оправдан от Софийския районен съд през ноември 2016 година. Оправдателната му присъда е влязла в сила, след като прокуратурата не я е протестирала.

Денчев беше обвинен в нанасянето на лека телесна повреда на Кирил Димов в нощта на 23 юли. 

Съдът е приел, че няма доказателства Димов да е бил ударен в главата с палка именно от Денчев.

Според показанията на други полицаи, които са участвали в разпръсването на протестиращите, служителите на МВР "са били с каски и въоръжени с бойни палки, а протестиращите са били агресивни".

От показанията на свидететелите по делото - полицаи и протестиращи се разбира, че при разпръсването на събралите се около парламента всички са видели полицай с бяла маска, която е покривала цялото му лице, с изключение на очите. Кой е този служител обаче не е установено.

Снимка: бТВ

 

Снимка: Новини.бг

Видео

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%