Д-Р АСПАРУХ ИЛИЕВ: НАМАЛЯВА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ВАКСИНИТЕ ПРИ "ДЕЛТА" ВАРИАНТА

Автор: 5 GmediA 09:28, 25 август 2021

С възникването на "Делта" варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации.

Това каза в "Денят започва" д-р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн.

При "Делта" варианта се наблюдава леко отместване, много малко, но все пак налично, на ефективността на ваксината.

"Ваксинирането намалява предаването и разпространението на вируса, т.е. самото ваксиниране, въпреки че при "Делта" варианта този ефект е леко намален, все пак съществува възможност да ограничи и до голяма степен разпространението", допълни д-р Илиев.

Той сравни ваксината спрямо "Делта" варианта като снайпер, който не уцелва в средата, в десятката, а малко встрани, в осмицата.

Според него трябва да правим разлика между това човек да се зарази с "Делта" варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Д-р Илиев коментира, че във Великобритания 5% от хората, постъпили в интензивни отделения и починали, са ваксинирани, но основният брой е от неваксинирани.

Той даде за пример и Израел. Там по думите му се получава един лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета бустерна доза, ефектът е много добър и това ще бъде елиминирано.

"Това, което знаем за ваксината на "Пфайзер", е че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%", обясни д-р Илиев.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка една държава има свободата на действие и самостоятелност.

15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с "Алфа" варианта, а "Делта" варианта му трябват само 10 секунди - коментира д-р Илиев.

Последни новини

Общо гласували: 35

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
25 гласували / 71.43%
Радостин Василев
7 гласували / 20%
Ваня Григорова
2 гласували / 5.71%