ТУРСКИ УЧЕНИ РАЗРАБОТИХА НАЗАЛЕН СПРЕЙ, ПРЕДПАЗВАЩ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУС 

Автор: 5 GmediA 15:22, 27 август 2021

Назален спрей срещу COVID-19, разработен от турски учени, е завършил успешно изпитанията върху животни и предстои да премине към следващата фаза след одобрение от турската етична комисия, съобщава "Дейли сабах".

Екип учени от университетите "Билкент" и "Хаджеттепе" са разработили медикамента, предпазващ от заразяване с коронавирус. В момента те полагат усилия да го направят ефективен срещу всички настоящи и евентуалните бъдещи варианти на вируса.

Те се надяват, че лекарственото средство ще може да бъде пуснато в употреба в Турция още преди края на годината. По думите на екипа това ще бъде първият по рода си препарат в света, разработен на базата на протеина Грифитсин.

Предклиничните изпитания и тестването върху животни са показали висока ефективност - мишките, върху които е бил приложен спреят,

"Това не е лекарство, което може да излекува самостоятелно коронавируса, но смятаме, че има потенциал да се използва превантивно или в процеса на лечение и сега работим, за да разберем дали това наистина е възможно", казва проф. Урату Шекер от университета "Билкент".

Източник: бТВ

Тагнато в: назален спрей

Последни новини

Общо гласували: 99

Анкета

БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ, АКО СЕ ЯВЯТ НА ИЗБОРИ?
Не
96 гласували / 96.97%
Да
3 гласували / 3.03%
Не ме интересува
0 гласували / 0%