"СВОБОДА ЗА БИЗНЕСА": РЕСТОРАНТЬОРИ НА БУНТ СРЕЩУ НОВИТЕ РЕСТРИКЦИИ

Автор: 5 GmediA 09:09, 7 септември 2021
Източник: Кети Тренчева, БНР

Засегнатите от новите мерски срещу коронавируса бизнеси готвят протести. В първия ден от въвеждането на по-строги рестрикции ресторантьори, служители в заведения, но и хора от други браншове излизат по улиците на няколко града в страната. А недоволството си ще изразят под общия лозунг „Свобода за бизнеса“.

„Ще изразим нашето недоволство с граждански протест. Заведенията няма да затворят след 23 часа. Това ни дава законът като право, това и ще направим”, обясни Ричард Алибегов, цитиран от Нова телевизия.

„Нашият, а и всички бизнеси, апелират и трябва да бъдат чути от властта. Разбираме сериозността на проблема, разбираме здравната криза, пред която е изправено обществото. Поставихме въпроса икономическите мерки да съпътстват и да предхождат здравните мерки. Досега обаче чувахме едни обещания, нямаме реална договореност. А бизнесът е нещо, което изисква предвидимост. Собствениците и персоналът са притеснени. Ние не сме наясно какви обезщетения ще има. Мерките се трансформираха и станаха почти неизползваеми. Несигурността в кадрите и изключително голяма – има страхотен отлив на хора ”, добави Атанас Димитров от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

„Нашият бизнес пострада достатъчно през първите вълни на пандемията. Държавата направи всичко, за да не достигне до нас каквато и да е помощ. Особеното при нас е, че работниците не са работници по трудови правоотношения. Тоест за тях са недостъпни всякакви мерки от рода на 60/40 и така нататък. За нас беше недостъпна дори помощта SURE на Европейската комисия. Нашият бизнес е пряко свързан с ресторантьорския и хотелиерския бизнес”, каза Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

„Ние не сме затворен бизнес, но генерираме най-много разходи, защото не можем да получим подпомагане. Няма кого да превозваме, но разходите си вървят, защото нито една община не намали курсовете, държавата не е планирала никакви мерки. През последния локдаун имахме страшно много загуби, предвиждаме, че това отново ще се случи”, смята Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

В Русе и Добрич протестиращите ще блокират възлови кръстовища и булеварди, а докато изразяват недоволството си – заведенията им няма да посрещат клиенти. На бунт срещу мерките излизат и в Хасково. А в следващите дни се планира по-мащабен протест по улиците на София. 

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%