ЛОЗАРИ ЗАПЛАШВАТ ДА БЛОКИРАТ МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ: ЩЕ Я ЗАТВОРИМ, ЩЕ СЛОЖИМ ПАЛАТКИТЕ, ЩЕ ИЗХВЪРЛИМ ГРОЗДЕТО 

Автор: 5 GmediA 16:22, 7 септември 2021
Източник: БГНЕС

Лозари от Северозападна  България излязоха на протест, като затвориха пътя Монтана - Враца, настоявайки за спешно увеличение на субсидията за сектора. Ако не бъде обърнато внимание на проблемите на сектора, заплашиха, че ще блокират магистрала „Тракия“.
След като миналата седмица протестираха колегите им от Южна България, днес и лозарите от Северозапада поискаха спешна актуализация на бюджета до края на годината, като бъдат отделени 60 милиона лева за бранша. Те настояват и за изравняване на субсидиите на българските лозари с тези от останалите страни от ЕС.

Производители на грозде от района на Монтана, Враца, Видин и Лом блокираха пътя - трактори и работници спряха колите от Монтана за Враца, на земята изсипаха касетки с грозде, предаде кореспондентът на БНР.

“От 15 години се борим за увеличение на субсидиите”, каза Младен Цолов, производител от Мизия:

"Себестойността на гроздето е не по-малко от 70-80 ст., а се налага да го продаваме по 50-60 ст. и сме на чиста загуба. За да може да бъде компенсирано това, трябва да се увеличи субсидията за нашия сектор", подчерта Цолов, припомняйки че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с близо 30 лева на декар годишно, а в останалите страни в съюза субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно.

Изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев се срещна с протестиращите:

"Подготвили сме и ще го направим този гаранционен фонд, в който държавата ще има много по-голямо финансово  участие и ще го предоставим точно на тази браншова организация, да може да ги подпомага в такива моменти на криза", каза Коев.

Производителите на грозде се надяват да бъдат отпуснати средства за тях при актуализацията на бюджета:

“В противен случай ще вземем по-строги мерки”, категоричен бе Калин Иванов, производител от Лом и член на Националното сдружение на българските лозари:

"Най-вероятно София - Пловдив ще я затворим, ще сложим палатките, ще изхвърлим гроздето, тракторите, ще стоим там, докато има някакво решение на въпроса."

България е последна в Евросъюза по субсидиране на лозарството с под 14 евро на декар годишно. В останалите страни субсидиите достигат до 200-300 евро на декар годишно, пресмятат от Сдружението и посочват, че целта е управляващите да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. 

Тагнато в: лозари , грозде

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%