КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: НИКОГА НЕ СЪМ ОКАЗВАЛА НАТИСК ЗА МАНИПУЛИРАНЕ НА ДАННИ

Автор: 5 GmediA 12:02, 19 септември 2021
Източник: БГНЕС архив

Кристалина Георгиева отхвърли обвинението, че е оказвала натиск над служители от Световната банка в полза на Китай в качеството си на изпълнителен директор на банката през 2017 г., съобщава агенция "Ройтерс".

Българката - сега управляващ директор на Международния валутен фонд - коментира в петък заключенията на  адвокатската кантора WilmerHale. Според тях тя е оказвала натиск с цел повишаване позицията на Китай в класацията на световните икономики. WilmerHale бе ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка.

Георгиева използва предварително планирана среща на 2700 служители на МВФ, за да адресира констатациите на независим доклад, публикуван в четвъртък, относно нередностите в данните в понастоящем отменената класация „Doing Business“ на Световната банка относно бизнес климата. "Позволете ми да го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху служителите да манипулират данни", каза Георгиева пред представители на МВФ, сочат документи от срещата, предоставени на Ройтерс.

Пред служителите си Георгиева казва още, че цени високо данните и анализите и не оказва натиск над служители, за да ги променят. Изпълнителната етична комисия на МВФ разглежда доклада, съобщи говорител на фонда в петък.

Георгиева ръководи МВФ от октомври 2019 г., който има ключова роля в световния отговор на коронавирусната пандемия, осигурявайки финансиране от 650 милиарда долара на страни членки на МВФ. Някои от тях изразиха загриженост за заключенията за оказван натиск и също ги проверяват. Сред тях са САЩ, Франция, Великобритания и Япония.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%