СЕВЕРНА КОРЕЯ РАЗШИРЯВА ЗАВОДА СИ ЗА ОБОГАТЯВАНЕ НА УРАН

Автор: 5 GmediA 13:11, 19 септември 2021
Източник: Reuters

Сателитни снимки са показали, че Северна Корея разширява завода за обогатяване на уран в основния си ядрен комплекс в Йонбьон, предаде "Гардиън". Според експерти, това показва намерение да се ускори производството на бомба. Това би увеличило капацитета на завода да произвежда силно обогатен уран с 25 процента.

Оценките за това колко ядрени бойни глави Северна Корея може да добави всяка година варират между 6 и 18.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в края на август призова Северна Корея да се откаже от разработването на ядрени оръжия.

Той изрази безпокойство заради публикувания доклад на Международната агенция за атомна енергия, в който се изказват опасения, че Пхенян се е върнал към разработването на ядрени оръжия. По тази причина Гутериш призова страната да се откаже от подобни дейности.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подозира, че Ceвepнa Kopeя e възобновила работата на ядpения peaĸтop в Йонбьон, зa ĸoйтo ce cмятa, чe пpoизвeждa плyтoний зa ядpeни opъжия.

Смята се, че 5-мегаватовия реактор в Йонбьон е спрян през декември 2018 г. Евентуалното му задействане може да означава, че Пхенян продължава да работи по ядрената си програма в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Тагнато в: Северна Корея

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%