СПИСАНИЕ THE ECONOMIST ПРИЗОВА ДИРЕКТОРЪТ НА МВФ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА 

Автор: 5 GmediA 09:45, 24 септември 2021
Източник: The economist

Влиятелното издание, базирано в Лондон, отбелязва в острата редакционна статия, че констатациите на външно разследване, че Георгиева е притискала персонала за промени в класацията на Doing Business на Световната банка през 2017 г. в полза на Китай, компрометира способността на МВФ да действа като пазител на данните за световната макроикономическа статистика .

"Следващия път, когато МВФ се опита да прецени валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на държава, която е взела заем от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието на институцията. Ето защо г-жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подадат оставка “, пише Economist.

Докладите на Световната банка за правене на бизнес, които вече са отменени, класират страните въз основа на тяхната регулаторна и правна среда, лекотата на стартиране на бизнес, финансирането, инфраструктурата и други мерки за бизнес климат.

Георгиева, българка, която е бивш икономист на Световната банка и служител на Европейската комисия, отрече обвиненията в доклада на WilmerHale, като заяви миналата седмица, че те "не са верни" и никога не е притискала персонала да манипулира данните, припомня "Ройтерс".

Говорител на МВФ отказа да коментира редакционната статия на Economist.

Говорителка на Министерството на финансите на САЩ също отказа да коментира извън предишното изявление на Министерството на финансите, че анализира „сериозни констатации“ в доклада на WilmerHale.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%