САЩ И ЕС ПОЗДРАВИХА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА, МОСКВА ЗАСЕГА СЕ ВЪЗДЪРЖА

Автор: 5 GmediA 21:31, 22 април 2019
Източник: Reuters

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателят на Евросъвета Доналд Туск поздравиха новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски с общо писмо.  Туск и Юнкер изразяват задоволство от прогреса  на Украйна за петте години от преврата, които самият Зеленски обаче нарича „изгубени“.

Лидерите на ЕС изразяват желание Зеленски да продължи пътя на своя предшественик Петро Порошенко за сближаване с Европа. Също така се надяват да се продължи съвместната работа по реформите в енергийния сектор.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп провел телефонен разговор с бъдещият президент на Украйна Володимир Зеленски, инфоримар в "Туитър" специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър. Освен поздравление за победата на Зеленски, Тръмп изразил и готовност да помага срещу руската агресия.

Представителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че засега руският президент Владимир Путин няма да поздрави Зеленски за убедителната му победа вчера. „Трябва да съдим по конкретни дела, по конкретни стъпки“, заяви още той.

Припомняме, че минути след своята победа, бъдещият украински президент заяви, че приоритет в работата му ще бъде възстановяването на отношенията между Москва и Киев.

 

Мирослав Митков

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%