ЕКОКАТАСТРОФА КРАЙ КАМЕН БРЯГ? ВОДОЛАЗ ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА ПРОБОЙНИ В ЗАСЕДНАЛИЯ КОРАБ

Автор: 5 GmediA 14:14, 25 септември 2021
Източник: Да запазим Корал

Заседналият край Камен бряг товарен кораб се е наклонил през нощта, съобщава bTV. 3000 тона азотни торове могат да се изсипят директно във водния басейн и да замърсят акваторията на Черно море.

Припомняме, вчера пропадна планът за разтоварването на плавателния съд. На място трябваше да дойде плаващ кран, който да разтовари част от съдържанието, а кораба да бъде изтеглен до най-близкото пристанище.

След публикации в социалните мрежи за евентуален разлив, водолазът Найден Недев проверява а място. „В зоната на носа разливът е толкова гъст, че видимостта е почти нулева. Понеже течението в момента е северно и отива към юг - към кармата водата е по-бистра, а там където е носът, където има разлив, в момента видимостта е почти нулева и не можах да видя пробойните от тази гледна точка“, обясни водолазът.

Властите уверяват, че няма опасност от нефтен разлив. Морето около заседналия кораб е чисто, а за това свидетелстват и кадри от дрон. Предложена бе операция по изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб от страна на собствениците и застрахователите. Тя обаче бе отказана от българските институции. На място трябваше да бъде изпратен кран, който да разтовари част от съдържанието.

Екоактивисти от "Да запазим Корал" обаче алармират, че ако корабът се разбие от идващите неблагоприятни ветрове и товарът му попадне във водата, най-вероятно ще се стигне до екологична катастрофа с непредсказуеми последствия и обхват.

По тази причина екоактивистите настояват за незабавно започване на спасителните действия по изваждането и преместването на товара. Показани са и снимки, на които се вижда, че плавателният съд вече има няколко пробойни и разлив има. Не е ясно какво изтича, но от "Да запазим Корал" предполагат, че това е именно товарът на кораба.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%