В ДЕНЯ НА БЕЛИЯ ДРОБ ДАДОХА СТАРТ НА КАМПАНИЯТА „ПОЕМИ ДЪХ С НАДЕЖДА“

Автор: 5 GmediA 17:11, 25 септември 2021
Източник: Action Global Communications Bulgaria

Информационна кампания „Поеми дъх с надежда“ цели да запознае обществеността с белодробната фиброза. Организатори на инициативата са Българското дружество по белодробни болести и фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim.

Голяма ледена скулптура на бял дроб визуализира тежките последствия от заболяването. Скулптурата ще бъде поставена за 24 часа, като през нощта ще бъде осветена. В близост да нея ще има поставена образователна табела за заболяването, а студенти по медицина ще раздават информационни листовки на място.

Целта на инициативата е да се повиши познаваемостта на белодробната фиброза. Белодробната фиброза е рядко заболяване, което причинява нарушение на белодробната тъкан, което от своя страна затруднява дишането. Много състояния, причиняват белодробна фиброза. В много случаи причината никога не се открива и затова заболяването се нарича идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) - инвалидизиращо и животозастрашаващо заболяване, което причинява прогресивно увреждане на белите дробове, затруднено дишане и ограничава количеството кислород, което белите дробове доставят до основни органи в тялото.

ИБФ засяга приблизително 3 милиона души по света. В някои случаи, прогресията на ИБФ може да бъде по-бърза от тази при рак на белия дроб. Пациентите може да развият белодробната фиброза при наличието на редица други заболявания, включително и склеродермия, автоимунно заболяване, което се характеризира с удебеляване или натрупване на съединителната тъкан в тялото, като засегнатите пациенти са предимно хора на възраст между 25 и 55 години и се среща 4 пъти повече при жените, отколкото при мъжете.

Диагностицирането на заболяването и започване на адекватно лечение могат да отнемат много време, а това от своя страна води до допълнителна фрустрация на пациентите и техните близки.

Тагнато в: Фиброза

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%