В ГЕРМАНИЯ ИЗБИРАТ НАСЛЕДНИК НА АНГЕЛА МЕРКЕЛ

Автор: 5 GmediA 13:49, 26 септември 2021
Източник: БГНЕС

Германия избира днес своя 20-и Бундестаг. Над 60 милиона германски граждани имат право да гласуват на парламентарните избори, съобщи ДПА.  Във вота участват общо 47 партии, повечето от които няма да прескочат 5-процентовата бариера, необходима за влизане в долната камара на парламента. В сегашния си състав Бундестагът има 7 партии.

Проучванията на общественото мнение показват консервативния съюз на Мевркел ХДС/ХСС с около 23%, точно след централно-левите социалдемократи с 25%. "Със сигурност ще видим някои изненади в неделя", каза Нико Сигел, ръководител на социологическата агенция Infratest Dimap. "Въпреки лерството на СДП, победа за консерваторите не може да бъде изключена", каза той.

Битката за канцлерството се е свила до двама кандидати: финансовия министър и вицеканцлер Олаф Шолц, на 63 г., от СДП, и Армин Лашет, на 60 г., от ХДС/ХСС. Но и на двете страни вероятно няма да достигне много малко до мнозинство, което им е нужно за да управляват самостоятелно, така че може да има седмици или дори месеци на коалиционни преговори.

Местата, за които се борят, са 598 съгласно изборния закон. Това е два пъти броя на избирателните райони в страната. Но заради сложния начин, по който те се разпределят след изборите, окончателният брой обикновено е по-голям. Сегашният Бундестаг е най-големият в историята на Федерална република Германия с общо 709 народни представители. Той е вторият по големина законодателен орган в света след китайския парламент с неговите 3000 членове.            

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%