ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ: АРЕСТУВАХА НАЙ-БОГАТИЯ ЧОВЕК В АЛЖИР

Автор: 5 GmediA 13:01, 23 април 2019

Най-богатият човек в Алжир, промишленият магнат Исад Ребраб бе арестуван по прокурорска заповед и ще остане в ареста, съобщиха държавни медии ден след задържането му като част от разследване за корупция.

Арестите за предполагаема корупция се случват след оставката на президента Абделазиз Бутефлика в началото на април. Той се оттегли след седмици на масови протести срещу 20-годишното му управление.

Ребраб, 74-годишният изпълнителен директор на най-големия частен конгломерат „Cevital“ в Алжир, е задържан през нощта, съобщи АФП.

Списание „Форб“ обяви Ребраб за най-богатия човек в Алжир и шестият най-богат човек в Африка, със състояние, възлизащо на 3,38 млрд. долара през 2019 г.

Той е "заподозрян, че е подал фалшиви декларации относно прехвърлянето на средства към и от чужбина", съобщава държавната агенция АПС. Раследването сочи още, че е внесъл „употребявано оборудване“, въпреки че е ползвал данъчни и митнически облекчения, предоставяни от властите за закупуване на нов материал.

По-рано в понеделник Ребраб заяви, че е отишъл доброволно в полицейски участък, за да обсъди "оборудването, което е задържано в пристанището в Алжир от юни 2018 г.".

„Cevital“, основан от него, има 12 000 души персонал и е съсредоточен в областта на електрониката, стоманата и храните, а през последните години е с функциониращ бизнес във Франция.

Според „Форбс“ „Cevital“ притежава и една от най-големите захарни рафинерии в света с промишлен капацитет 2 милиона тона годишно. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%