ГЛОБАЛЕН СРИВ В УСЛУГИТЕ НА FACEBOOK, INSTAGRAM, WHATSAPP И MASSENGER

Автор: 5 GmediA 09:22, 5 октомври 2021

Пореден срив засегна услугите на Facebook и те са недостъпни за много потребители по света. Сред потърпевшите са още Instagram, WhatsApp и Messenger. В Twitter компанията обяви, че е наясно с проблемите на някои хора да ползват нейните продукти и услуги и работи за отстраняването им. Facebook се извинява за неудобствата, но засега няма повече информация кога ще се възстанови работата на услугите.

 

Downdetector показва, че оплакванията за проблеми с услугите са имали пик към 19 часа и ситуацията вече се подобрява, но при нас сайтовете все още не се отварят и предполагаме подобна е ситуацията и в останалата част на България. Не е изключено проблемите отново да са свързани с DNS (Domain Name System), а един от вицепрезидентите на Cloudflare посочва, че Border Gateway Protocol (BGP) пътищата на Facebook сякаш са свалени от интернет.

Проблемите с достъпа бяха отстранени късно снощи, а целия срив продължи около 6 часа. От официалното съобщение на компанията става ясно, че причините за проблемите са засегнали и вътрешните инструменти за комуникация, което допълнително е затруднило опитите за диагностициране и справяне със ситуацията.

Инженерите на Facebook са установили, че промени в конфигурацията на рутерите, които координират мрежовия трафик между центровете за данни на компанията са довели до проблеми, които са нарушили комуникацията между тях. Нарушенията на трафика са имали каскаден ефект и в крайна сметка са причинили глобален срив. Компанията посочва, че няма доказателства за компрометирани потребителски данни.

Освен с Facebook, Whatsapp и Instagram потребители имаха проблеми с платформата за виртуална реалност Oculus, както и с приложения, които ползват вписване с Facebook. Сривове от подобен мащаб, които продължават толкова дълго са редки, но през 2019 година Facebook и нейните услуги бяха недостъпни за повече от 14 часа.

Източник: mobilebulgaria.com

Последни новини

Общо гласували: 85

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
77 гласували / 90.59%
Не
7 гласували / 8.24%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.18%