PANDORA PAPERS: СЪПРУГАТА НА БИВШИЯ РУСКИ МИНИСТЪР ЧЕРНУХИН Е НАПРАВИЛА ДАРЕНИЯ ЗА МИЛИОНИ НА БРИТАНСКАТА КОНСЕРВАТИВНА ПАРТИЯ

Автор: 5 GmediA 11:41, 5 октомври 2021
Източник: ВВС

Консервативната партия във Великобритания е изправена пред нови въпроси относно дарения, направени от съпругата на бивш руски министър.

Любов Чернухин е един от най-големите дарители на торите, като дава повече от 1,8 милиона паунда от 2012 г., пише ВВС. Изтекли документи разкриват, че личното й богатство идва от съпруга й Владимир. Той е свързан финансово с хора, които са били близки до Кремъл.

Адвокатите на г -жа Чернухин казват, че тя е британска гражданка и има право да прави с парите си каквото си поиска.

Нейните оферти й дадоха възможност да играе тенис с Борис Джонсън и да вечеря с Тереза ​​Мей, когато беше премиер.

Но досега се знаеше много малко за богатството на Чернухини и откъде идва то.

Документите в Pandora Papers, изтичащи от вътрешни файлове и кореспонденция от офшорни финансови фирми, показват, че двойката е свързана с мрежа от 32 компании, три тръста и активи на стойност над 100 милиона паунда.

Документите показват, че богатството на г -жа Чернухин идва от нейния съпруг, като в един имейл се описва, че тя е "финансово издържана от съпруга си", а в друга като "домакиня".

Един документ показва, че офшорната компания на г -н Чернухин е дала назаем 4 милиона паунда на британската компания на съпругата му.

Последните разкрития следват отделни твърдения за двама бизнесмени, свързани с дарения за партията.

  • Мохамед Амерси, който беше дал близо 525 000 британски лири на торите от 2018 г., беше замесен в един от най -големите корупционни скандали в Европа, който доведе до глоба на телекомуникационна компания в размер на 965 млн. долара (700 млн. паунда) в прокуратурата на САЩ
  • А за бизнесмен, чиито фирми подкрепиха 34 депутати от торите, се твърди, че е направил милиони от един от най-големите скандали за измами в Русия. Бившият изпълнителен директор на петрола Виктор Федотов е собственик на компания зад спорен инфраструктурен проект в Ламанша, който в момента очаква одобрение от правителството на Великобритания

И двамата мъже отричат ​​всякакви нарушения.

Работейки с Международния консорциум от разследващи журналисти и Guardian, BBC Panorama е имала достъп до почти 12 милиона файлове с документи от 14 компании в страни, включително Британските Вирджински острови, Белиз, Кипър и Швейцария.

Консервативната партия казва, че всички дарения са декларирани правилно и законно и спазват всички правила.

Попитан за разкритията за дарители на партии, които са станали резултат от разследването на Pandora Papers, премиерът каза, че всички дарения на партии са " проверени по нормалния начин в съответствие с правилата, определени от лейбъристкото правителство ", и добави: "Така че ние ги проверяваме през цялото време".

Основните политически партии, включително лейбъристите и либералдемократите, се сблъскват с призиви за връщане на дарения през годините.

 

Канцлерът Риши Сунак каза, че HM Revenue & Customs ще проучи изтеклите документи "за да видим дали можем да научим нещо".

Родените в Русия Чернухини вече са британски граждани.

Документите на Pandora Papers разкриват как тайно са придобили имоти във Великобритания чрез офшорни компании.

Те закупиха къща с изглед към Regents Park в Лондон сега на стойност 38 милиона паунда, както и имение в Оксфордшир, купено за 10 милиона паунда.

52 -годишният Чернухин, бивш заместник -министър на финансите при Владимир Путин, напусна Русия за Лондон през 2004 г., след като бе уволнен от президента.

Разследването на Pandora Papers намери доказателства, които предполагат, че г -н Чернухин е злоупотребил с положението си като назначен от правителството ръководител на държавна банка, за да укрепи интересите си в частния бизнес.

В доказателства за съдебно заседание в Лондон през 2018 г., г -н Чернухин свидетелства как е постигнал споразумение с бившия кмет на Москва Юрий Лужков, за да осигури разрешение за планиране на разработка, от която има таен личен интерес.

В замяна г -н Чернухин каза пред съда, че предлага да помогне на кмета във връзка с други два обекта за развитие в Москва, в които банката му има интерес.

Той каза на съда: „Като част от преговорите или споразумението с тях как да продължат, ние се договорихме ... че аз ще им помогна“, „и г -н Лужков ще ми помогне“. 

Досиетата на Pandora Papers също показват, че г -н Чернухин е продължил да прави бизнес с хора, близки до Кремъл.

Те разкриват тайното му участие в сделка за собственост в Санкт Петербург през 2017 г., в която партньорката му е била съпруга на тогавашен министър на руското правителство. Следващата година той продаде своя дял в имота за 30 милиона долара, показват документите.

Попитан през 2018 г. за богатството на Чернухин, г-н Джонсън - тогава външен министър - каза, че "всички възможни проверки са направени и ... ще продължат да се правят" на дарения.

Адвокатите на Чернухини заявиха, че тълкуването на Панорама на съдебното дело с г-н Чернухин е „груба грешна характеристика“.

Те казаха, че „предположението, че той е действал неправилно, докато държавен служител е изцяло невярно“ и той „не е натрупал богатството си .... по корумпиран начин“.

Адвокатите заявиха, че не е прието, че някое от политическите дарения на г -жа Чернухин е финансирано с неподходящи средства или е засегнато от влиянието на някой друг.

Лейбъристите и либералдемократите казват, че торите трябва да върнат парите, дарени от Мохамед Амерси.

Разследванията на Би Би Си и нейните медийни партньори показват, че бизнесменът е участвал в преговори за шведската телекомуникационна компания Telia, които доведоха до изплащане на 220 млн. Долара на базираната в Гибралтар компания, контролирана от дъщерята на тогавашния президент на Узбекистан. Плащането беше описано от американските власти като "подкуп от 220 милиона долара".

Г-н Amersi отрече нарушенията и адвокатите му заявиха, че офшорната компания е "проверена и одобрена от Telia" и че участието й "не е вдигнало никакви червени знамена" към него.

Представители на г-н Amersi заявиха в понеделник, че „никога не е съдействал съзнателно за корупционни транзакции“, а докладите на Pandora Papers се стремят да „смутят Консервативната партия“.

Говорителят на либералдемократите от Министерството на финансите Кристин Жардин заяви: „Избирателната комисия трябва да започне незабавно разследване на тези твърдения“.

Председателят на Лейбъристката партия Анелис Додс заяви, че обвиненията са "тревожни".

Позовавайки се на коментарите на г-н Amersi по-рано тази година, че донорите с високи разходи са успели да получат срещи с премиера и канцлера, тя добави: „Консерваторите трябва да върнат парите, които им е дарил, и да изяснят кой друг получава изключителни средства достъп ".

На друго място руското правителство отхвърли твърденията за финансови нередности, свързани с президента Путин, съдържащи се в изтичането на документи.

Други световни лидери, включително кралят на Йордания Абдула и чешкият премиер Андрей Бабиш, също отхвърлиха обвиненията за тайно закупуване на имоти с помощта на офшорни компании.

Пакистанският премиер Имран Хан заяви, че правителството му ще разследва граждани, свързани с изтичането на информация. Стотици пакистанци, включително членове на кабинета на г -н Хан, се казва, че тайно са прехвърляли богатство чрез офшорни компании.

Тагнато в: ТОРИТЕ , Чернухин

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%