РАДОСТИН ВАСИЛЕВ: КАКВО ПОГРЕШНО СТОРИ ИТН?! ПРОСТО РАЗОЧАРОВАХМЕ ЛАКОМИТЕ ЕЛЕКТОРАЛНИ ДЖУДЖЕТА, ЧЕ НЕ ДОПУСНАХМЕ ДА РАЗДЕЛЯТ БАНИЦАТА НА ВЛАСТТА, КАКТО СА СВИКНАЛИ

Автор: 5 GmediA 13:54, 8 октомври 2021
Източник: Личен архив

Радостин Василев, депутат от "Има такъв народ", с интервю за 5GMedia

Г-н Василев, с какви послания вашата партия възнамерява да привлече българските избиратели?

За нас са много важни думите морал, откритост, последователност и най-вече говоренето на истината.
Още със самото ни създаване като партия, а и преди това, ние многократно заявяваме, че Държавата сме всички ние.

Ние осъзнаваме, че политиците, депутатите в Народното Събрание, а и хората в изпълнителната власт, отразяват развитието на нашето общество. Те са репрезентативна извадка и колкото по-добри сме ние, толкова по-добри ще са те.

Дълбоко сме убедени, че политическите послания трябва да са ясни на хората предварително. Всеки има право да знае дали неговите избраници са склонни на участие във властта на всяка цена, с кого биха се коалирали и какви политики биха изповядвали. Избирателят трябва да знае предварително и отношението на избраната от него партия към основни мегатеми: въглищните централи и новите ядрени мощности, управлението на здравната криза и ваксинацията, международната политика и т.н. македонски въпрос, образованието и общата социална политика.

Мисля, че за последните два парламента доказахме, че ние участваме в политическия живот, за да търсим промяна на модела на порциите, зависимостите и властта на всяка цена, и търсим радикална промяна изобщо в разбирането за политика.

Освен това, позицията ни по споменатите по-горе теми е пределно ясна. Политиката е дейност, насочена към хората и за добруването на хората, а не за удовлетворяване на собствени икономически, лобистки, бизнес или други интереси.
Това наше поведение доведе до истерия определени субекти и до огромна омраза и атаки срещу нас. Преживяхме ги и сега сме по-силни, а българските граждани са значително по-информирани за тъмната страна на българския политически живот….

Смятате ли, че 47-ят парламент ще успее да избере редовно правителство?

Всички се надяваме, че в следващия парламент е възможно да се формира устойчиво мнозинство, което да излъчи правителство. Вярвам, че политическият разум ще надделее и на базата на общи политики и взаимни компромиси, ще успеем.

Компромиси за сметка на българските граждани няма да правим. България се нуждае от правителство и работещ парламент, за да премине по-безболезнено през енергийната, здравната и ценовата криза.

Според социологическите агенции, ГЕРБ ще бъде победител на изборите, следван от няколко формации на минимално разстояние една от друга: ПП, ИТН, БСП, ДПС… Как изглежда Вашата лина класация?

Социологическите проучвания категорично не познават, поне когато се касае до ИТН. Убеден съм, че и сега няма да познаят. Между другото, онзи ден гледах резултати от социологическо проучване, което ми се струва много по-реално и в него отново с ГЕРБ си оспорваме лидерството. Аз обикалям България и виждам отношението на хората. Ако някой е бил разочарован за нещо, то той в момента е осъзнал, че на нас не ни беше даден шанс и е още по-мотивиран.

Ние имаме структури във всички области и почти всички общини и комуникираме постоянно с тях. От тази комуникация получаваме обратна връзка и се стараем да поправим допуснатите грешки.

Внушенията на политическите ни конкуренти, че много хора са се разочаровали от нас ще бъдат абсолютно опровергани на изборите.

За какво са разочаровани от нас? Какво вредно сме направили за държавата? Кое не изпълнихме от политическите си заявки?

Истината е, че разочаровахме едни лакоми електорални джуджета и основно те и техните симпатизанти са разочаровани, че не успяха да разпределят баницата, както са свикнали.
Дано са си взели поуки. Опитите да бъдем омаскарени, оплюти и натикани до стената не постигнаха голям ефект.
На изборите излизаме за победа!


Политическа сензация, еднодневка, бизнес-проект, пропрезидентска партия или нещо друго? Как бихте определили проекта на Кирил Петков и Асен Василев?

Към момента този проект е абсолютна енигма. Не бих могъл да кажа повече за тях, тъй като нямат политическа програма и не знам какъв е експертният, а и политическият им потенциал. От публичното говорене на лидерите им не стават ясни детайлни политики и категорични позиции по важни теми, а единствено общи разбирания за “морал” и “почтеност”.
А и как се подготвя политическа програма за месец? Стотици наши експерти подготвяха нашата програма повече от 2 години и тя постоянно се адаптира към реалността.
Надявам се този проект да не е нищо от изброеното от вас, защото в битката с мафията имаме нужда от съюзници.


Допускате ли възможността през пролетта да има нови парламентарни избори?

Не искам и да си помислям за такава възможност.

Какво е мнението ви като юрист относно искането на президента Радев КС да не разглежда казуса с гражданството на Кирил Петков?

Не мога да се съглася със становището, че предметът на делото е отпаднал, поради това, че служебното правителство вече не съществува и делото трябва да бъде прекратено.
Пред КС е поставен въпрос, който надхвърля по своя обхват факта дали съществува или не съществува служебното правителство. С евентуално участие в правителството на лице с двойно гражданство се засягат най-висши обществени отношения, засегнат e общественият интерес и националният суверенитет. Считам, че КС следва да се произнесе по същество и предвид факта, че ако Кирил Петков е бил министър с двойно гражданство, актовете му могат да бъдат атакувани, защото с тях се засягат интересите на трети лица. От друга страна, именно след подобно решение на КС, може да бъда ангажирана и наказателна отговорност.

***

Радостин Василев (36 г.) е адвокат, областен координатор на “Има такъв народ” за област Плевен; народен представител в 45-я и 46-я парламент; председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%