ДОЦЕНТ КУНЧЕВ: ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ СМЕ В НАЙ-ТЕЖКАТА ФАЗА НА ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА

Автор: 5 GmediA 13:25, 10 октомври 2021
Източник: Нова ТВ архив

„Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на „Събуди се”.

Ако се задържат тези нива на COVID-19, тъй като втора седмица броят на случаите в болниците е един и същ, засега локдаун не се налага, заяви Кунчев и уточни: "За момента областите в тъмночервената област са 5-6, а не преобладаваща част. Нека да видим как ще се развият нещата. Все още, обаче, ще имаме проблеми с четвъртата вълна".

„Винаги, когато има извънредна заболеваемост, на каквато сме свидетели, е притеснително състоянието им. Нашата основна цел е никой да не остане без необходимата медицинска помощ. До момента това не се е случило и не вярвам да се случи. Следим натовареността на болниците, миналата седмица беше между 70% и 90%. Това значи, че все още има някакъв резерв”, посочи Кунчев.

Той подчерта, че все пак броят на новите случаи е висок – почти всеки ден се регистрират над 2000 случая. Забелязвало се и задържане на настанените в болници, което е сравнително добър показател. Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, около 400 са тези в интензивни отделения.

„Това е много динамичен показател, зависещ и в кой стадий се намира района. 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато. Не е нещо, с което вече не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не сградите и леглата. С персонала наистина е трудно”, подчерта Кунчев.

Най-натоварено според него е в столичните болници, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.

Тагнато в: д-р Ангел Кунчев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%