ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ: МОДЕРНИЗАЦИЯТА Е СПРЯНА, ПРОМЯНА ЩЕ ИМА, АКО ПАДНЕ РАДЕВ

Автор: 5 GmediA 11:40, 24 октомври 2021
Източник: БГНЕС архив

Популизмът изцяло завладя публичното политическо пространство. Промяна в България ще се случи само, ако няма втори мандат на Румен Радев. Модернизацията на държавата е спряна. Доброто име на България в Европейския съюз е поставено под въпрос. За всички тези проблеми можем да посочим като отговорен действащия президент.

Това заяви в интервю за БГНЕС президентът от мандат 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

България трябва да направи Национална програма за развитие 2030, която да бъде приета с консенсус на КСНС при държавния глава.

Борба с коронавируса означава ваксинация, означава план, разписан по седмици, по месеци, който да е валиден за обществени групи. Доктори и учители не може да разберат от днес за утре, че няма да бъдат допуснати до работа.

Членството на РС Македония в ЕС може да стане само, ако те извършат реформи и спазват европейските ценности. Спазването на правата на българите, отказът от езика на омразата и спазването на Договора за приятелство с България са част от тези европейски ценности.

„Можем да посочим кои са популистите, хората вече го виждат и го усещат. Служебното правителство е популистко, променя неща от днес за утре. То реши да се заиграва с помощите за възрастните хора. Взеха парите от магистрала „Хемус“, за да ги разпределят популистки на възрастните хора за изборите. От една страна днес имаме президент-популист, който пося семето на популизма в България, направи го модерно, то завладя президентската институция. От друга гледна точка имате популистки партии, които се борят за властта и има голям шанс да я вземат“, заяви държавният глава.

Според него популистите знаят как да се заиграят със страховете на хората. Възходът на популизма е свързан с миграционни кризи, терористични атаки и бедността. Навсякъде, където има нерешени проблеми в обществото, има два начина за разрешаването им. Единият е популисткият – лицеви опори, обещаваме безумни неща, само и само да вземем властта. Другият е работещ, устойчив, проактивен начин – как да адресираме проблемите на обществото, за да дадем работещи решения.

Президентът Плевнелиев заяви още, че действащият държавен глава Румен Радев не е дал нито едно такова работещо решение. Според него последният единствено говори как системата не работела, как управляващите са корумпирани, но вече около година Радев има цялата власт в държавата.

„Веднага може да разделим нещата на две – политици, които идват и казват – Аз виждам България след 5 или 10 години, в дългосрочен план, приоритети, обърнати в ясни решения, обърнати в личности. Обратното е това, в което днес България е загубена – противопоставяне, разделение, заиграване с надеждите на хората, някаква измислена генералска битка, някакви програмирани действия на хора, които са се възприели като почтени и сочат държавния глава като обединител на почтените. Последно това е правено във Ваймарската република“, каза още Плевнелиев.

Той е категоричен, че никой не може да се изявява като морален съдник в обществото. Според него гражданският комитет, който е подкрепил проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент на Република България, наистина е намерил отговор на критичната ситуация, в която се намираме. Президентът допълни, че проф. Герджиков със спокойствието си, с идеите си, с мъдростта, която излъчва, с институционалната си култура – да подаде на всеки ръка, а не юмрук – е един лъч надежда.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%