МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ДОКАТО НЕ ОСИГУРИМ БЕЗОПАСНОСТ В УЧИЛИЩАТА, НЯМА ДА ВЪРНЕМ ДЕЦАТА В КЛАС

Автор: 5 GmediA 12:16, 24 октомври 2021
Източник: БГНЕС архив

"След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от COVID-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи. От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо".

Денков е оптимист, че училищата няма да останат без учители, ако се въведе изискване за зелен сертификат за педогозите. Официалната статистика на ведомството му сочи, че 36 процента от преподавателите са ваксинирани, а около 20 процента са преболедували. Това означава, че разполагаме с около 50 процента от учителите, които могат да влязат в класните стаи при изискване за зелен сертификат, смята министърът.

Той категорично подкрепя сертификата. „Причината да се реши да се отиде към него е, че има доста страни – Испания, Италия, Дания, Англия, които показаха ясно, че при високи нива на ваксинация всичко като ограничения изчезва. Така че свободата идва с ваксинирането и зеления сертификат, който е свързан с него, а не с това да си правим каквото си искаме и да очакваме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине”, заяви Денков.

По повод множеството обжалвания в съда на новите ковид мерки образователният министър посочи: „Ако паднат нашите заповеди, това означава, че училищата просто ще останат затворени. Това трябва да бъде пределно ясно.”

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%