22 БЪЛГАРСКИ ФИРМИ ВЛИЗАТ В КЛАСАЦИЯТА ТОП 500 НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА 

Автор: 5 GmediA 14:23, 11 ноември 2021

22 български фирми попадат в тазгодишната класация ТОП 500 на най-големите компании в Централна и Източна Еропа, която за 13-та година се изготвя от международната агенция за кредитно застраховане и управление на риска "Кофас". 

За сравнение през предходната година България бе представена в ТОП 500 в ЦИЕ с 18 компании. Сега общият оборот на 22-те най-големи български фирми е 20.748 млрд. евро (по финансови отчети за 2020 г.) и така страната ни се нарежда на 7-о място в класацията. Българските фирми, които попадат в ТОП 500, са предимно от химическата, петролната и фармацевтичната промишленост, наред с финансови, информационни и телекомуникационни услуги. 

За поредна година най-голяма българска компания е Българския енергиен холдинг, който се нарежда на 34-то място с оборот през 2020 г. от 2.861 млрд. евро и печалба от 80 млн. евро. Въпреки че по двата показателя БЕХ отбелязва спад, все пак държавнияj енергиен холдинг се е изкачил с една позиция нагоре в тазгодишната класация.

Втората най-голяма българска компания е металургичната "Аурубис България" - на 38-о място, с 12% ръст на продажбите до 2.7 млрд. евро и печалба от 135 млн. евро.

"ЛУКойл Нефтохим" е паднала до 111-то място (38-о преди година). Петролната рафинерия е отчела 53% спад на оборота си през 2020 г. до 1.523 млрд. евро и загуба от 260 млн. евро. "ЛУКойл България" с продажби за 1.109 млрд. евро също е преминала на по-задни позиции - от 112-то място на 182-ро.

Сред най-големите български компании са също така НЕК (150-о място), инвестиционният холдинг "Адванс Пропъртис" - 206-то, производителят на стъклен амбалаж "Би ей глас", който скача от 416-а позиция на 217-а, "Кауфланд България" - 221-во, заводът за биодизел "Астра био плант" - 233-то, "Софарма",  "Сакса", "Лидл България", АЕЦ "Козлодуй", "Хювепроджект", "Експрес лоджистик", БТК.

ДЕБЮТ 

Тази година за първи път в ТОП 500 на ЦИЕ влизат шест български компании - "Софарма трейдинг", "А1", "Олива", "Видеолукс" (притежава веригите "Практикер" и "Технополис"), доставчикът на логистични услуги "Орбико България" и металургичният завод "София мед" .

 

КОЙ КЪДЕ Е

За пореден път Полша заема първо място в класацията и по двата критерия – компании и държави. Въпреки че пандемията е засегнала полските компании, те продължават да са най-големите в региона със среден оборот от 1,6 милиарда евро. Полша е икономически и най-разнообразната страна в ЦИЕ, като най-добре развиващи са химическата и фармацевтичната промишленост, наред с производството на горива и пластмаса.

Второ място в класацията заема Чехия, представена от общо 77 предприятия с общ оборот от 102 милиарда евро. Автомобилният и транспортният сектор са най-големите в страната с оборот от 35,5 милиарда евро (34,8%).

На трето място е Унгария (13,6%), която е представена от 68 водещи компании (5 по-малко от предходната година). Оборотът на унгарските компании е намалял сравнително леко (с 1,1%), но загубата на нетни печалби е достигнала 49,6%. Най-добре развиващите се сектори в Унгария са автомобилният и транспортният.

Икономиките от ЦИЕ успяват да се адаптират към кризисната ситуация, породена от пандемията, но тази тенденция е застрашена от глобалната и европейската перспектива, смятат експертите на "Кофас". Според тях съществуват множество рискове – 500-те най-големи компании в региона са изправени пред спад в приходите и още по-рязко понижаване на печалбите от 2020 г. Средният оборот се е понижил с 3,3% до 1,333 милиона евро в сравнение с 1,378 милиона евро през изминалата година. "Това показва мащабното въздействие върху региона, но също и неговата устойчивост и потенциал за растеж“, коментира Ярослав Яворски, главен изпълнителен директор на "Кофас" за Централна и Източна Европа. Според Яворски растежът в ЦИЕ е подбуден от потреблението на домакинствата, което започна да се възстановява през втората половина на 2020 г. благодарение на доброто състояние на пазара на труда. Увеличението на заплатите на служителите и недостигът на работна ръка бързо са се завърнали, оказвайки натиск върху печалбите.

ЛОКОМОТИВИТЕ

Трите най-големи сектора, добре познати от предишната класация, все още са водещи и генерират почти 54% от общите приходи. Тази година първо място заемат химическата индустрия, горивата, пластмасовата промишленост и фармацията. Автомобилният и транспортният сектор са на второ място с 84 компании (16,8%, т.е. 5 по-малко от преди). Приходите от тях намаляват (-9,7%), заедно с нетните печалби (-61,3%). Поради ограниченията на COVID-19 и по-специално недостига на полупроводници, продажбата на нови превозни средства е намаляла с 13,8% в световен мащаб, като в Европа се усеща спад от 20,2%. Независимо от това, автомобилостроенето остава конкурентоспособно в региона на ЦИЕ благодарение на различни инвестиции от предишни години. На трето място е неспециализираният сектор, представен от 70 компании (3 по-малко от предходната година).

 

Източник: Сега.бг

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 60

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
44 гласували / 73.33%
Да
16 гласували / 26.67%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%