"БУРЯТА" НА ШЕКСПИР С ПЕТ ПРЕМИЕРНИ ДАТИ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР 

Автор: 5 GmediA 16:59, 12 ноември 2021
Източник: 5GMedia

"Идеята да бъде поканен Робърт Уилсън да работи на сцената на Народния театър се появи преди 4 години. Ние сме вече на финала. Това сътрудничество е огромно предимство за театъра. Всички актьори определят участието си като предизвикателство". Това каза пред БНР Светлана Панчева, драматург на постановката по пиесата "Бурята" на Шекспир. 

"Представлението е приказно, кратко и в стил фентъзи", посочи тя.

По думите ѝ начинът, по който работи Уилсън с актьорите и с целия екип на театъра, е необичаен.

"Той направи първоначална селекция на актьорите, с които иска да работи. След това имаше един втори кастинг, на който вече се уточниха имената на актьорите, които ще работят в представлението". 

Във визията на Уилсън на първо място е движението, светлината и много малко - думите, обясни Панчева и добави:

"Разликата е много голяма, това е един съвършено различен вид театър, който Робърт Уилсън прави". 

Пет са премиерните дати на театралното събитие на сезона в Народния театър "Иван Вазов". Официалните премиери са на 18 и 19 ноември.

Представлението по прочутата пиеса на Уилям Шекспир ще може да се гледа и в още три дни преди това – 14, 16 и 17 ноември, които самият Робърт Уилсън, феноменална фигура в света на съвременния експериментален театър, нарича „генерални репетиции с публика“. 

Петте представления са насрочени поради очаквания огромен интерес към първото в историята на театъра у нас гостуване на режисьор от подобен ранг.

Актьорски състав: Веселин Мезеклиев, Радина Боршош и Жаклин Даскалова, Васил Драганов, Валентин Ганев и много други.

Уилсън е сред най-известните театрални и визуални артисти в света. Работи заедно със световни имена като Хайнер Мюлер, Том Уейтс, Сюзън Зонтаг, Уилям Бъроуз, Джон Кейдж и Филип Глас. 

Световноизвестният американски режисьор е еднакво търсен както за постановки в театъра, така и в операта. Той работи не само като режисьор, но и като хореограф, сценограф, светлинен дизайнер, художник, пърформър, видеоартист, драматург. Завършил е изкуство и архитектура в института „Прат“ в Ню Йорк.

Рисунките, картините и скулптурите на Уилсън също намират място в световните музеи и галерии. Той е основател и художествен директор на The Watermill Center, лаборатория за изкуствата в Ню Йорк. 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 60

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
44 гласували / 73.33%
Да
16 гласували / 26.67%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%