НОВ ВИД PCR ТЕСТ ПОКАЗВА В КАКЪВ СТАДИЙ НА КОВИД-19 СЕ НАМИРА ПАЦИЕНТЪТ 

Автор: 5 GmediA 10:17, 16 ноември 2021
Румънски учени са създали PCR тест, който установява не само дали човек е заразен с новия коронавирус, но и в какъв стадий се намира болестта, съобщава в. "Адевърул".
Екипът, който включва специалисти от Националния институт за изследвания в микротехнологиите в Букурещ, Болницата за инфекциозни болести "Света Параскева" в Яш и Университета по медицина и фармация в Яш, твърди, че тестът има 100 процента прецизност, а резултатът излиза след час и половина.

"Новият тест определя с много добра прецизност дори началото или края на инфекцията, когато вирусните количества са много малки", обяснява Джанина Доди, изследовател в Медицинския университет "Григоре Т. Попа" в Яш.

Медиците посочват, че тестът идентифицира всички варианти на вируса, включително и появилите се през 2021 г. Продуктът ще бъде представен на най-голямото международно медицинско изложение в Дюселдорф, Германия. До момента подобни тестове са разработени във Франция, Германия и Финландия, посочва изданието.

Според д-рЕманоил Чаушу, лекар в Болницата за инфекциозни болести "Виктор Бабеш" в Букурещ, разработеният от румънските специалисти тест има редица предимства и ще бъде много полезен в борбата срещу COVID-19.

"На първо място, резултатът идва много по-бързо, което позволява веднага да започне лечение на заразените. След това прецизността е много голяма, а неверни положителни или отрицателни резултати са почти изключени", посочва той.

По думите на лекаря с помощта на индикатора за вирусното количество лечението на пациента може да се персонализира. "По-точно може да се избегне "бомбардирането" на пациента с по-силни лекарства, които имат своята токсичност, ако той има в организма си малко количество вируси", отбелязва Чаушу.

Екипът работи и по други проекти от този тип, включително тест на базата на слюнка. Д-р Мариоара Аврам от Националния институт за проучвания в микротехнологиите посочва, че е във финална фаза разработването на тест, който ще може да установява с голяма точност инфекцията на базата на слюнка през първите пет дни от заразяването. Но ако PCR тестовете са вече на пазара, то тестът със слюнка има да извърви дълъг път, преди да получи всички одобрения, отбелязва в. "Адевърул".
 
 БТА

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%