ЕВРОПЕЙСКА СТАТИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ: 50.2% Е ДОПЪЛНИТЕЛНАТА СМЪРТНОСТ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2021 Г.

Автор: 5 GmediA 17:42, 16 ноември 2021

Починалите в България през септември тази година са 50,2% повече от средното за този месец в предишен период (2016-2019 г.), показват данни на Евростат, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Според доклада на Европейската статистическа агенция, който сравнява допълнителните смъртни случаи с нивата им отпреди пандемията от Covid-19, показва, че България има най-голяма допълнителна смъртност в ЕС, следвана от Литва, Гърция и Румъния – и трите над 30%.

Линк към интерактивна графика на Ройтерс с данните.

Ройтерс отбелязва, че България – страната в ЕС с най-нисък процент на ваксинирани срещу Covid-19, е била най-силно засегната от увеличаването на случаите на коронавирус от края на лятото. И регистрира рекорди по брой починали с Covid-19 през последните седмици.

Според доклада, по данни от миналата седмица, в България са били направени 44 ваксинации срещу коронавируса на 100 души население, което е най-малък относителен дял в Европа.

Като цяло допълнителните смъртни случаи в ЕС през септември са били 12%, което е значително увеличение от юли, когато са били 5%.

Като цяло регионът е имал пик на допълнително починали през ноември 2020 г.

Сред страните с най-малка допълнителна смъртност през септември са Швеция и Белгия. Белгия имаше по-висока смъртност по-рано през пандемията.

Високата смъртност в България се потвърждава и от публикувани днес последни данни на Националния статистически институт за смъртността в нашата страна по седмици.

Тагнато в: смъртност

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%