Едва ли някъде по света има жена, която да не обича сладкото изкушение шоколад. Изследователи преписват на този продукт магически свойства, но в същото време плашат пристрастените „шокохолици“ със странични ефекти, вредящи на здравето. А, че шоколадът гони депресията няма повод за съмнение. Причината е наличието на серотонин и така той се превръща в лек срещу депресията и нервността.
Вреден или полезен е обаче шоколадът? Оказва се, че ако хапваме по 30гр на ден от сладкото изкушение, няма да навредим на здравето си. Но, ако прекалим с дневното количество прием можем да повишим рязко нивото на глюкоза в кръвта.
Кой шоколад обаче е полезен за нас: бял, млечен или черен шоколад? Оказва се, че и трите вида от сладкото изкушение имат полезни свойства за нас. Многобройни проучвания години наред асоциират умерената консумация на шоколад с по-доброто сърдечно здраве. Изследване на Харвардското училище по медицина в Бостън (Harvard Medical School) твърди, че две чаши горещ шоколад дневно могат да предотвратят загубата на памет в по-напреднала възраст, тъй като запазват кръвоотока в работещите части на мозъка. А, белият шоколад дори се използва в козметиката. Съдържанието на кофеин и танин са в състояние да лекуват ожулвания и рани по кожата.