ТУРЦИЯ ВРЪЧИ НОТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПОСЛАНИК ЗАРАДИ ТВЪРДЕНИЯТА, ЧЕ АНКАРА СЕ МЕСИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПРОЦЕС У НАС

Автор: 5 GmediA 07:52, 19 ноември 2021
Източник: 5GMedia

Турското външно министерство привика посланика на България в Анкара заради твърдения, че Турция се намесва във вътрешните работи на страната, съобщи „Дейли Сабах”.

В четвъртък българското външно министерство също привика първият дипломат на Турция у нас. МВнР изиска южната ни съседка категорично да се въздържа от пропагандни действия.

„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи“, заяви вчера вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ.

Турските власти отхвърлят твърденията, че българските избиратели са били манипулирани от властите в южната ни съседка по време на изборите „2 в 1“ на 14 ноември. 

Министерството намира за неуместно, че посланикът на Турция в София е бил извикан спешно от българското външно министерство, определят твърденията на властите в София като „неоснователни“.

Пред българския посланик в Анкара е било обявено, че Турция очаква гласуването на нейна територия да не бъде използвано за политически цели.

Според турските медии е връчена нота на българския дипломат, съдържаща разяснения по тези въпроси. 

В дипломатическата нота е изразена и реакцията на Турция по отношение на протестите пред посолството ѝ в София.

Източник: бТВ

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%