МВР И МИТНИЦИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СИГНАЛИЗИРАТ ДИРЕКТНО ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗА ОБРАЗУВАНИ В БЪЛГАРИЯ РАЗСЛЕДВАНИЯ 

Автор: 5 GmediA 13:13, 19 ноември 2021
Източник: Дойче веле

Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници" вече ще могат да сигнализират Европейската прокуратурата за образувани в България разследвания, които според тях са от компетентността й. Досега тази комуникация бе монопол за Върховната касационна прокуратура. Сега вече МВР и митниците ще могат да уведомяват ръководената от Лаура Кьовеши европрокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване, обяснява Министерството на правосъдието, пише "Сега".

След нотификацията от София ръководената от Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура, обяснява правосъдното министерство. И напомня, че за подобно действие е настояла Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

"Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от националните органи на България", обяснява МП.

МВР и Агенция "Митници" ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

МП напомня, че и всички граждани имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена тук.

 

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%